Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Pusztít az ebola a gorillák között Nyugat-Afrikában

Az ebola vírus Nyugat-Afrikában talán már több mint 5000 gorillát ölt meg, ami éppen elég ahhoz, hogy a kihalás felé vezesse az állatokat, főleg akkor, ha az emberek is folytatják az állatok vadászatát.
A vírus a már most is veszélyeztetett állatnak számító gorillák egyik csoportjáról a másikra terjed - jelentette be egy nemzetközi szakértőcsoport. Ráadásul úgy tűnik, a betegség sokkal gyorsabban terjed a főemlősök között, mint az embereknél.

"Az ebola vírus zaire-i törzse körülbelül 5000 állatot ölt meg csak a vizsgált régióban" - írja Dr. Magdalena Bermejo főemlős-kutató. A vérzéses láz az egyik legfertőzőbb betegség, mely az áldozatok 50-90 százalékát pusztítja el. A zaire-i törzs az ebola legveszélyesebb fajtája. 80 százalékos halálozási aránya van, embert és főemlőst is fertőz. A betegség fejfájással kezdődik, mely körülbelül egy hét alatt vérzéses lázat és szervelégtelenséget vált ki.

A WHO szerint felfedezésekor - 1976-2004 között - 1200 fertőzött embert ölt meg a vírus. Az ebola vérrel, fertőzött szövetekkel vagy egyéb testnedvekkel terjed. Egyelőre nincsen megfelelő kezelés vagy gyógymód, bár világszerte számos kutatócsoport dolgozik a vakcinákon.

Számos kutató figyelte meg, hogy a vírus a csimpánzokat és a gorillákat is pusztítja, így azt gyanítják, hogy az emberek elkaphatták a fertőzést a főemlősöktől, főleg, amikor vadásztak rájuk. Az azonban nem tiszta, hogy a gorillák megfertőzhetik-e egymást, vagy újból elkaphatják-e a betegséget egy másik állatfaj egyedétől, mondjuk egy denevértől.

Bermejo csapata a Kongói Köztársaság északnyugati részén fekvő, Lossi Menedék gorilláit tanulmányozta. 2002-re 10 szociális csoportot azonosítottak 143 egyeddel. 2001-ben és 2002-ben számos ebola-fertőzést figyeltek meg, mely elkezdte pusztítani az embereket Gabon-Kongó határon. A kutatók észlelték, hogy minden emberi járvány esetén, a környező erdőkben számos elhullott főemlőst találnak. 2002 októberére a kutatók 32 halott állatot találtak, 12 egyeden teszteket végeztek el, kilencnél megtalálták az ebolát.

"Bermejo minden állatot ismert, melyek három hónap leforgása alatt mind meghaltak" - mondja Peter Wals, ökológus. A kutatás végén a kutatók 221 halott gorillát számolt össze. A leletekre és más szakértők tudására alapozva Walsh kikövetkeztette, hogy a vírus akár 5500 állat halálát is okozhatta a régióban.

A nyugati síkvidéki gorillák halálozási arányát tükrözte a keleti síkvidéki populációké. A keleti gorillák egyedszáma az elmúlt 10 évben 70 százalékkal csökkent. 1994-ben 17 ezer egyedet számláltak, jelenleg kevesebb, mint 5000 állat van életben.

A kutatók szerint, ha ehhez hozzátesszük az állatok vadászatát, máris olyan recept áll rendelkezésre, mely az állatok gyors kihalásához vezethet. Egyelőre senki nem tudja pontosan, hány gorilla van a világon és hány egyed pusztult el. Úgy hiszik, hogy az ebolának van egy vírushordozó faja - akár egy madár vagy egy denevér - mely állandó otthont nyújt annak, anélkül, hogy elpusztulna. Bár ilyen fajt eddig nem sikerült azonosítani, fennáll a lehetősége, hogy a faj szoros kapcsolatban van a gorillákkal, így elősegítette a vírus terjedését.

A több ezer faj közül igen nehéz azonban kiszűrni a vírusgazdát, és még nehezebb megfigyelni, hogy a vadonban a főemlősök átadhatják-e egymásnak a vírust. Ám az elmúlt évben egyre több olyan bizonyíték került elő, mely azt támasztja alá, hogy a főemlősök átadják egymásnak a vírust.

Walsh szerint a gorillacsoportok megosztják egymás között élőhelyeiket, gyakran ugyanazon fáról eszik a gyümölcsöt csak különböző időkben. A beteg gorilla ürüléke pedig könnyen megfertőzhet egy másik egyedet. A gorillák és a csimpánzok emellett megérintik a másik főemlősök testét, amikor megtalálják őket, ez segíti a betegség terjedését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a maják Mel Gibson maja filmje ellen

Mint néhány éve A passió miatt, Mel Gibson most az Apocalyptó-ért is megkapta a rasszista jelzőt. A… Tovább olvasom