Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ötezer éves ölelkező csontvázakat találtak

Legalább ötezer éves, egymással összeölelkező csontvázakat találtak az olaszországi Mantova közelében.
Az ölelkező csontvázpár szakértők szerint rendkívülinek számít. "Az újkőkorból még sohasem került elő kettős sír, nemhogy egymással csókot váltó emberpáré" - mondta el Elena Menotti, az ásatást végző régészcsoport vezetője. Menotti hozzátette, hogy a csontok feltehetően egy férfihoz és egy nőhöz tartoztak, bár e téren még nem végezték el a vizsgálatokat. Minden bizonnyal fiatalon elhunytakról lehet szó, mert fogazatuk csaknem hiánytalan és nincsenek rajta kopásnyomok. A csontvázakat laboratóriumban vizsgálják, hogy kiderülhessen, mikor és hány évesen hunytak el.

Az elmúlt időszak egy másik érdekes régészeti eredménye, hogy egy 120 ezer éves kőkorszaki tábort tártak fel Némzetország Észak-Rajna Vesztfália tartományában. Jürgen Thissen régész Németországban egyedülálló, európai jelentőségű leletegyüttesnek nevezte az Aachentől nem messze, egy felszíni szénbánya területén feltárt három kezdetleges épületet, illetve azok maradványait, két tűzrakóhelyet és mintegy hatszáz kőszerszámot.

A kutatók a leletek alapján azt feltételezik, hogy 120 ezer évvel ezelőtt ezen a helyen ősi vadászok ideiglenes tábora állt - azért éppen itt, mert a térség igen gazdag kovakőben, amiből fegyvereket és szerszámokat készíthettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereszteződhetett a Neander-völgyi emberrel a Homo sapiens

Az egyik legrégibb Homo sapiens koponya, amelyet 3 évvel ezelőtt találtak meg a romániai Pestera cu… Tovább olvasom