Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Önsegítő robotot fejlesztettek ki amerikai kutatók

Amerikai kutatók olyan robotot fejlesztettek ki, amely az előre nem látható, váratlan helyzetekben is képes segíteni saját magát. Ha például elveszíti egyik lábát, akkor alternatív mozgást alakít ki, amelyet előre nem programoztak bele.
A Science című amerikai tudományos folyóirat beszámolója szerint az önálló robot sérülés esetén először a károsodást regisztrálja, majd a kárfelmérés után különböző modelleket futtat, amelyeket saját maga alakít ki, egészen addig, amíg a megfelelőt meg nem találta. Ezt követően folytatja küldetését.

Az amerikai Joshua Bondgard és kutatótársai négylábú robotjuknak azt az utasítást adták, hogy induljon egyenesen előre, aztán levették az egyik lábát. A robot először különböző mozgásokat végzett, hogy felmérje, milyen károsodást szenvedett. Ezt követően jött az "önsegély", vagyis a robot előre nem programozott mozgásokat végzett, és rögzítette azokat az adatokat, amelyek ezekből a mozdulatokból keletkeztek. Az adatokból aztán kifejlesztett néhány modellt, amelyek a mozgás és az eredmény közötti összefüggést mutatják.

Ezt követően a modelleket a robot számítógépe elemzi, a végrehajtást újra, meg újra analizálja, és további számításokat készít, hogy fokozatosan kialakíthassa a hiányzó láb kompenzálásához szükséges legjobb modellt. Az ilyen autonóm robotok különösen érdekesek az amerikai űrkutatás számára, mert a NASA idegen bolygókon is használhatja őket - olvasható a Science című amerikai magazinban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország felől népesülhetett be Európa?

A régészek Olaszország délkeleti részén található barlangokban rábukkantak Európa minden bizonnyal… Tovább olvasom