Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Önálló emberfajnak minősítették a floresi hobbitot

Egy tudóscsoport bebizonyította, hogy az indonéziai Flores szigetén több mint 13 ezer évvel ezelőtt élt, egy méter magas ember önálló fajt képviselt, nem pedig növekedési rendellenességek miatt alakult ki kis testmérete.
A kutatók a koponya vizsgálata alapján arra jutottak, hogy a floresi embernek olyan cizellált agyszerkezete volt, amely kis testalkatához képest szokatlanul nagy intelligenciát biztosított számára. A lény elég okos volt ahhoz, hogy szerszámokat készítsen és használjon.

"Teljesen egyértelmű a kép. Úgy érezzük, hogy cáfoltuk azokat a feltételezéseket, miszerint a hobbit microcapháliás lett volna" - jelentette ki a kutatást vezető Dean Falk, a floridai állami egyetem professzora.

A floresi leletek megtalálása után sokan vélték úgy, hogy a floresi ember nem külön faj, hanem egy kisfejűségben szenvedő homo sapiens. (A microcephália ugyanis kis agy- és testméretet okoz.)

Egészséges volt

A floresi ember agytérfogata 417 köbcentiméter, harmada egy felnőtt homo sapiens-ének. A szkeptikus tudósok úgy vélik, hogy ilyen kis aggyal nem lehet olyan összetett cselekvéseket végezni, mint a szerszámkészítés- és használat.

Dean Falk kutatócsoportja a hobbit koponyaüregét 10 egészséges és 9 microcepháliás felnőttével hasonlította össze. Az agy számítógépes rekonstrukcióját is magába foglaló vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy a floresi ember agya elérte egészséges kiterjedését.

A kutatók az agy négy olyan szokatlan vonását is azonosították, amely alapján egyértelművé vált számukra, hogy külön emberfajról van szó, ezért el is nevezték Homo floresiensis-nek.

Az adatok azt sugallják, hogy a kis méretű emberfaj több tízezer éven keresztül létezett Floresen, és mintegy 13 ezer évvel ezelőtt halt ki egy nagy vulkánkitörés után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlen Egyiptom a világ hét ''új'' csodájával

Noha a világ hét "új" csodájáról máig a világ minden részén voksoló 24 és fél millió ember eddig is… Tovább olvasom