Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Okosabbak lesznek a nagyfejű gyerekek?

Érdekes kutatási eredményt tett közzé a brit Southamptoni Egyetem egyik kutatócsoportja. Megfigyeléseik szerint egy gyermek annál intelligensebb lesz, minél nagyobb a feje kisgyermekkorban.
A Dr. Catherine Gale vezette kutatócsoport 633, időben született csecsemő fejkörfogatát vizsgálta meg 1, 4 és 8 éves korukban, illetve az utóbbi két időpontban meghatározták az intelligenciahányadosukat is.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak magasabb az IQ-ja, akiknek a nagyobb volt a feje egyéves korában, az viszont nem játszott szerepet, ha a fej mérete később (pl. két éves korban) nőtt meg. "Úgy tűnik, hogy az agy későbbi térfogatnövekedése nem kompenzálja a korábban elmaradt növekedést" – írják a kutatók tudományos eredményeiket közlő publikációjukban.

Mivel a legtöbb szakember szerint a szülőknek komoly szerepe van a gyermek intelligenciájának fejlődésében, ezért a vizsgálat több, a szülőkkel kapcsolatos tényezőre is kitért (pl. meddig szoptatott az anya, milyen a szülők iskolai végzettsége).

Nem meglepő módon a három hónapnál tovább kizárólag anyatejjel táplált, illetve a felsőfokú végzettségű szülőkkel rendelkező gyermekek intelligensebbek voltak társaiknál, azonban az egyéves kori fejkörfogatra vonatkozó összefüggés akkor is fennállt, ha mindezt egyszerre figyelembe vették.

"Kutatásaink további információval támasztják alá azt a vélekedést, hogy az első életév meghatározó jelentőségű a későbbi intelligencia szempontjából" – foglalták össze eredményeiket a kutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valamikor a szárazföldön éltek a delfinek?

A megszokott egy helyett két pár hasuszonnyal rendelkező delfint fogtak a japán partok közelében -… Tovább olvasom