Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Nyilvánosságra hozzák a megfagyott felfedező utolsó levelét

Teljes egészében nyilvánosságra hozzák Robert Falcon Scott kapitány utolsó levelét, amelyet az Antarktiszon írt. A felfedező levelét "özvegyének" címezte. A dokumentumban követhető, ahogy Scott lassan felhagy a reménnyel, miközben erejét megfeszítve próbálja elérni a következő lerakatot a dühöngő hóviharokban.
Röviddel azelőtt, hogy a Déli-sarkról visszatérőben, út közben megfagyott volna, a következő búcsúlevelet írta "özvegyének": "Kedvesem, nem könnyű dolog írni ebben a mínusz 70 fokos hidegben, amelytől más nem véd, mint a sátor.... A legrosszabb az egészben az, hogy nem foglak téged többé viszontlátni".

Hírnévre azzal tett szert Scott, hogy a norvég Roald Amundsennel versenyezve elsőnek akart a Déli-sarkra eljutni. A versenyt elvesztette, de Nagy-Britanniában nemzeti hőssé lett. A sarkkutató menye Scottnak felségéhez írt utolsó leveleit most átadta a Scottról elnevezett, Cambridge székhelyű Sarkkutató Intézetnek, ahol január 17-én kiállítják azokat - közölte csütörtökön a brit sajtó.

"Nem voltam jó férj, de remélem, hogy jó emlékezet leszek" - írta leveleinek egyikében Scott. Ami a közvéleményt illeti, ez egészen 1979-ig így is volt. Akkor jelent meg Roland Huntfordtól egy nagyon kritikus hangvételű életrajz, amely "alkalmatlannak" és "zsarnokinak" tünteti fel Scottot. Huntford szerint az angol sarkkutató főleg azért maradt alul norvég kollégájával szemben, mert elutasította a szánhúzó kutyákat, amelyek szerinte "nem angolosak". Helyettük lovakat használt, de azok nem bírták el a megterhelést.

A kutató több napon át írta a levelet. A lemondás azután lopódzik be egyre inkább a sorok közé, hogy 1912. március 17-én meghalt barátja és kollégája, Lawrence "Titus" Oates.

"Szegény Titus Oates elmenet; rossz állapotban volt. Mi, a maradék, megyünk tovább, és azt képzeljük, van esélyünk arra, hogy átjussunk, de a hideg idő egyáltalán nem enyhül. Mindössze 20 mérföldre vagyunk a lerakattól, de már csak nagyon kevés élelmünk és tüzelőanyagunk van" - írta.

Dasilia Scott, a felfedező unokája azt mondta, hogy a levélben a kutató mérhetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot a reménytelen helyzetben.

A levél része egy nagyjából száz tételből álló iratcsomagnak, amelyet a Scott-család átadott a cambridge-i egyetemen működő, az Antarktiszon életét vesztő felfedező nevét viselő kutatóintézetnek.

A dokumentumok között vannak Scott hároméves fiának apjához írt levelei is. Az egyikben Peter azt tudatta édesapjával, hogy dobos lesz, a másikban egyszerűen csak annyit írt: Szeretlek.

A leveleket már nem kaphatta meg a felfedező, mert mindössze 18 kilométerre a depótól, ahova az ellátmányt raktározták, meghalt.

A levélből kiderül, hogy Scott kapitány gondolatai, amikor megérintette az elkerülhetetlen vég, felesége, Kathleen és fia felé fordultak. A haldokló felfedező arra biztatta nejét, hogy menjen majd ismét férjhez, amit Kathleen tíz év múlva meg is tett.

A levelet 1913 elején egy brit expedíció fedezte fel, amely az eltűntek után kutatott. A levelet január 17-én, 95 évvel azután hozzák nyilvánosságra teljes egészében, hogy Robert Falcon Scott és expedíciója elérte a Déli-sarkot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitják a kutatók előtt a japán királyi sírokat

Első alkalommal nyitják meg kutatók számára a japán királyi sírokat. Ezzel ismét felpezsdülhetnek az… Tovább olvasom