Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nem tudnak lépést tartani a madarak a klímaváltozással

Északkelet-Ausztráliában az összes madárfaj közel háromnegyede, Európában pedig több mint harmada halhat ki, ha a globális felmelegedés megállítására tett erőfeszítéseket nem fokozzák.A WWF anyaga több mint 200, a madarakra fókuszáló, tudományos cikket vizsgál át, hogy képet alkosson a klímaváltozás hatásairól.
Dr. Karl Mallon kutató szerint, rengeteg bizonyíték mutatja, hogy a klímaváltozás már most is befolyásolja a madarak viselkedését. Láthatjuk, ahogy a vándormadarak nem kelnek útra, és a változások miatt egyre több madár nem tud lépést tartani ökoszisztémája változásaival.

A riport, melyet nemzetközileg elismert specialisták készítettek elő, bemutatja azon madárcsoportokat, melyeket leginkább veszélyeztet a változás. Ide tartoznak a vándormadarak, a hegyekben, a szigeteken és a lápos helyeken élő fajok, az északi-sarki és antarktiszi madárfajok, valamint a tengeri madarak. Míg azon fajok, melyek könnyen képesek új élőhelyre váltani, életben maradhatnak, azok, melyek egy szűknek mondható, környezeti tartományban élnek, hanyatlásnak indulhatnak, ráadásul az invazív fajokkal is fel kell venniük a versenyt.

A tanulmány azt is kimutatja, hogy a madarak a világ minden részén szenvednek a klímaváltozás hatásaitól. A kutatók egyes madárpopulációkban 90 százalékos hanyatlást figyeltek meg . A kutatók a jövőbeli hatásokat is megvizsgálták, főként a madárfajok kihalásának mértékét. Kiderült, hogy Európában a fajok eltűnési rátája elérheti a 38, míg Északkelet-Ausztráliában a 72 százalékot is, amennyiben a globális felmelegedés 2 fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. Jelenleg 0,8 fokkal van a szint felett.

A WWF szerint, ha el akarjuk kerülni a kihalási rátákat, akkor minél előbb tenni kell valamit az üvegházhatást okozó gázok visszaszorítása érdekében. A szervezet úgy hiszi, hogy a madarak védelmének jelenlegi megközelítési módjai - melyek főleg a nagy sokféleséggel rendelkező speciális területek védelmére koncentrálnak - kudarcot vallhatnak, mivel a klímaváltozás a madarakat védelem nélküli zónákba kényszerítheti. Ezért a védelmi törekvésekben is jelentős változásokra van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segíthet a mozgás a szélütéskor megbénult végtagokon

Az agyi érkatasztrófa (stroke) miatt megbénult betegek rehabilitációja sokkal eredményesebb lehet,… Tovább olvasom