Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem is biztos, hogy férfi volt Homérosz?

Az antik világ legnagyobb költője, az Iliász és az Odüsszeia alkotója nő volt és a nőknek írt - állítja Andrew Dalby angol történész és nyelvész új könyvében, a Homérosz újrafelfedezésében (Rediscovering Homer).
Az ORF, az osztrák közszolgálati rádió és tv portálja arról tudósít, hogy Dalby nem az első, aki ezt a tézist képviseli. Már a 19. században, a viktoriánus korszakban a brit Samuel Butler is ezen az állásponton volt. Szerinte azért volt Homérosz nő, mert olyan erősen bele tudta képzelni magát a női szereplők alakjába.

Dalby ezzel a kijelentéssel szemben megalapozottabban, egy összehasonlító antropológiai elemzés nyomán jutott a maga következtetéseire. Arra utalt, hogy a nők voltak azok az antik időkben, akik a dalokat, a történeteket és a mondákat generációkon át tovább adták. Állításait az 1930-as évek klasszikusoknak számító amerikai tudósaira, Milman Parry és Albert Long elemzéseire alapozza.

Az Iliász és az Odüsszeia szerzője - Dalby véleménye szerint - valószínűleg egy görög nemes felesége volt, aki i.e. a 7. évszázadban élt, s miután elegendő rabszolga dolgozott a háztartásban, neki volt ideje mással foglalkozni. Bizonyítékként Andromakhé és Heléna figurája szolgál az Iliászból, és Penelopé alakja az Odüsszeiaból. A brit tudós úgy véli, csak egy nő lehetett képes arra, hogy ezeket a szereplőket ilyen érzékletesen jelenítse meg.

A homéroszi művek akkor születtek, amikor a nőket általában "fogyasztási javakként" kezelték, ugyanakkor az övék volt a háztartás vezetésének hatalma, és egyfajta erotikus hatalom, egyidejűleg azonban a látszat szerint teljesen alá voltak vetve a férfiak uralmának - olvasható az osztrák közszolgálati rádió és televízió portálján.

A brit történész úgy gondolja, amikor a második remekmű megírásához fogott az ismeretlen költőnő rájött, hogy sokkal szélesebb olvasóréteghez szólhat, beleértve a nőket. Andrew Dalby ennek tulajdonítja, hogy az Odüsszeiában sokkal kevesebb az erőszak, mint az Iliászban, viszont több az életkép.

Homérosz közel háromezer éve közismert, de az se bizonyos, hogy élt

Homérosz életéről egyetlen biztos adat se maradt fenn, a két eposz szerzője kapcsán jószerivel csak kérdéseket lehet feltenni. Élt-e egyáltalán? Ha igen, mikor és hol? Vajon egyetlen szerzőről beszélhetünk-e? Összesen hét életrajzáról tudunk, mindegyik a római császárkorból származik, tehát hitelük erősen kérdéses. Többé-kevésbe elfogadott, hogy Homérosz a Kr. e. 8. század második felében alkotott. A hagyomány egy vak rapszódosszal azonosította. A születési helyével kapcsolatos kételyt az ismeretlen görög költő epigrammája így fogalmazza meg:

"Hét város perel egyre, melyiknek sarja Homérosz:
Kűmé, Szmürna, Khiosz, Kolophón, Pülosz, Argosz, Athéna."

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2500 éves harcos az Altaj hegység egyik jégbarlangjából

A németországi Göttingenbe szállítják azt a jégbefagyott múmiát, amelyet egy nemzetközi… Tovább olvasom