Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Miért pucérak az antik görög férfiszobrok?

A meztelen férfiak ábrázolása mindennapos a görög művészetben, annak ellenére, hogy a történészek szerint, az ókori görögök a legtöbb esetben magukon hagyták a ruhát.
Egy új kutatás azt sugallja, hogy a művészet talán sokkal közelebbről imitálhatja az életet, mint korábban hitték. A művészek által alkalmazott meztelenség kosztümként funkcionált, mely a férfiak számos szerepét ábrázolta, a hősiességtől a vereség megízleléséig. "Az ókori görög művészetben, a meztelenség számos különböző formája jelenik meg, melyek különböző üzeneteket közvetíthetnek. Ezek néha igencsak ellentmondóak" - mondja Jeffrey Hurwit történész.

Hurwit újonnan publikált kutatása azt sugallja, hogy a görögök bizonyos szituációkban anyaszült meztelenül jelentek meg. A hálószobában a férfiak tógájuk nélkül jelentek meg, emellett bizonyos partikon is meztelenül vettek részt. A meztelenség hétköznapinak számított a sportpályákon és az Olimpiai játékokon is.

Ugyanakkor a meztelenség igen gyakran kockázatos volt a görögök számára. "A görög férfiak - az általános egyetértés szerint - nem mászkáltak a városban meztelenül, nem ruha nélkül ülték meg lovaikat, és természetesen nem meztelenül mentek csatába. A legtöbb nyilvános helyen a ruházat nem volt opcionális, a csatában pedig a meztelenség egyenlő volt az öngyilkossággal" - mondja Hurwit.

A harcosok és a hősök igen gyakran - bár nem mindig - mégis meztelenül jelennek meg a művészetben. A művészek ezzel a fizikai bátorságot emelték ki, melyet a férfiak az ellenség legyőzésére használtak. Ám Hurwit szerint, ha valaki meztelenül ment csatába, akkor nagyon bátornak kellett lennie. Ugyanakkor nem a hősök az egyetlen férfiak, akiket az ókori művészek "levetkőztettek".

Hurwit kutatása során legyőzött, haldokló, vagy éppen már halott férfiakat ábrázoló alkotásokat is talált, mindet meztelenül. Ezen esetekben a meztelenséget azért választotta a művész, hogy azzal is kihangsúlyozza az egyéb sérülékenységét, védtelenségét. Egyszerű munkásokat is ábrázoltak ruhátlanul, az izzadság és az izmok illusztrálásával, melyek a nehéz munkát voltak hivatottak kifejezni. Az isteneket, és a magasabb szociális osztály tagjait is ábrázolták néha - de nem mindig - meztelenül, hogy ezzel mutassák a társadalomban elfoglalt helyüket.

Hurwitt kutatása a görög művészet ezen nüanszairól betekintést enged napjaink civilizációjának kulturális forrásába is. Hurwitt szerint megpróbálhatjuk megérteni önmagunkat és elképzelésünket arról, mit jelent hősnek lenni és felülmúlni a normál elvárásokat. Minél többet tudunk meg más kultúrákról, annál mélyebbre hatolhatunk saját kultúránkba és önmagunkba.

hirado.hu/Livescience

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viking temetőhajót találtak Norvégiában

Egy norvég régészcsoport Norvégia nyugati partjainál, Froelandban két olyan 1200 éves viking hajót… Tovább olvasom