Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Mesés kincseket rejthet a Duna mélye

Állítólag a mohácsi csata után a Pozsony felé menekülő Mária királyné - II. Lajos király özvegye - ékszerekkel és kincsekkel megrakott hajói a Duna Szob és Esztergom közötti szakaszán süllyedtek el - számol be a Magyar Televízió MÚLT-KOR című történelmi magazinja.
A legenda szerint az 1400-as, 1500-as években a török elől menekítették errefelé a vagyonukat a gazdag emberek és az 1526-os történések után maga Habsburg Mária, a tragikus sorsú II. Lajos felesége, akit magyarországi Máriaként is ismer a világ, szintén ezen az útvonalon igyekezett Pozsonyba juttatni a kincseit, valamint a királyi kincstár tartalmát, például a törökök elleni harchoz begyűjtött pénzt.

Hogy mindebből mi igaz, mi nem, azt ma még nem lehet biztosan tudni, a helybéliek körében azonban erősen tartja magát a nézet és úgy gondolják, hogy egyszer sikerül megtalálni a csodás hajóroncstemetőt.

A szóbeszédet egyébként az is erősíthette, hogy 3 évvel ezelőtt - alacsony vízállás mellett - az egyik szigetnek a csücskénél egy megmunkált hajóroncs bordázata állt ki a vízből. A fürdőzők akkor ezt jelentették is, de az azóta levonult többszöri árhullám, valamint az erős viziforgalom következtében ma már semmi sem látszik. Pedig történetileg még igazolható is a helyi legenda.

Régészek idén mindössze két napot töltöttek a térségben. Igaz, most még nem találtak semmit, de ha igaz, ami a krónikákban olvasható, akkor az elsüllyedt hajók vagy hajók biztosan ott lesznek jövőre is, amikor folytatódhat a kutatás.

A MÚLT-KOR című történelmi magazin interneten a Magyar Televízió honlapján érhető el

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

George Lucas miatt késik az új Indiana Jones-film

Frank Darabont forgatókönyvíró szerint George Lucas akadékoskodása miatt áll a régóta várt Indiana… Tovább olvasom