Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Mégsem mérgezésben hunyt el Napóleon?

Egy új, tudományos kutatás azt sugallja, hogy Napóleon nem mérgezésben, hanem gyomorrákban halt meg, melynek valószínűleg a francia, katonai koszt volt lehetséges oka.
A hosszan tartó orvosi történet legújabb vizsgálata során, amerikai patológusok újra átnézték Napóleon egészségügyi történetét, az eredeti boncolási és egyéb dokumentumokat, majd mindezt összehasonlították 135 gyomorrákos beteg adataival.

Közel 186 évvel halála után, a kutatóknak még mindig nincs a kezükben olyan bizonyíték, mely alátámasztaná azon francia mítoszt, amely szerint a britek mérgezték még Napóleont, az uralkodó száműzetése során. Napóleon 1821-ben, 52 éves korában halt meg Szent Heléna szigetén.

Ezen két évszázada fennálló gyanút 1961-ben egy olyan felfedezés támasztotta alá, mely szerint Bonaparte haja a normál szintnél sokkal magasabb arzénmennyiséget tartalmazott. Azonban most egy amerikai csapat azt állítja, hogy a hivatalos boncolás eredménye, mely a halál okát gyomorrákban állapította meg, helyes volt.

A boncolás igen alapos és részletese vizsgálat volt, melyet Napóleon orvosa, Francesco Antommarchi végzett el öt brit orvos jelenlétében. Az orvos egy hatalmas tumort talált, mely Napóleon gyomrának oldalán mintegy 10 centiméterre haladt lefelé. Dr. Robert Genta texasi kutató és egy nemzetközi csapat szerint egy ekkora méretű daganat nem lehetett jóindulatú, gyomorfekély.

Genta szerint nincs ilyen méretű fekély, ami nem lenne rákos daganat. A további kutatás ráadásul azt sugallta, hogy Napóleon gyomorrákja olyan előrehaladott állapotban volt, melyet még a modern technológiával sem lehetne gyógyítani. Napjaink hasonló állapotban lévő betegei rendszerint egy éven belül elhunynak.

A kutatók szerint, ha a korábbi uralkodót el is engedték volna a szigetről, vagy meg tudott volna szökni 1821 előtt, egészségügyi állapota meggátolta volna abban, hogy további jelentős szerepet játsszon az európai történelemben. Ami végül is Napóleon halálát okozta, az "masszív gyomorvérzés" volt.

A boncolás és egyéb történelmi források azt sugallják, hogy a francia uralkodó életének utolsó hónapjaiban jelentősen lefogyott, ami a gyomorrák másik jele. Gyomra emellett sötét, a kávészemcsékhez hasonló anyagot is tartalmazott, ami az emésztőrendszer kiterjedt vérzésének árulkodó jele. Nagy valószínűséggel a masszív vérzés okozta Napóleon halálát - mondja Genta és csapata.

A történelmi források nem említik az arzénmérgezés tipikus jeleit, többek között a körmök elszíneződését, a bőr, a tüdő és a húgyhólyag rákos elváltozásait. Dr. Steven B. Karch, aki szintén tanulmányozta az esetet, úgy hiszi, hogy ennek ellenére Napóleont még mindig megölhették arzénnal vagy egyéb "orvossággal", melyeket utolsó napjaiban adagoltak neki. Az arzén magában vagy egyéb anyagokkal kombinálva ugyanis végzetes szívritmuszavart okozhatott.

Más kutatók rámutattak, hogy Napóleon apja gyomorrákban, vagy valami hasonló betegségben halt meg, ami azt sugallja, hogy a betegségnek lehetséges családtörténete van. Genta és csapata azonban azt gyanítja, hogy Napóleon rákos megbetegedését nagy valószínűséggel egy fekély váltotta ki. Egyik hadjárata során megfertőzhette a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium, amikor is a szokásos sós húsban gazdag, és friss zöldségben szegény étkezés különösen hajlamossá tehette a fertőzésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jennifer Aniston is szeretne adoptálni egy gyermeket

Jennifer Aniston, annak ellenére, hogy most épp szingli, szeretne adoptálni egy gyermeket. Az… Tovább olvasom