Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Megnyílt a 38. Magyar Filmszemle Budapesten

A magyar film ez évi seregszemléjét a szervezők Fábri Zoltán filmrendező emlékének ajánlották. A versenyprogramban 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntőjében a filmtörvény eredményességéről és a magyar film sikereiről beszélt a Budapest Kongresszusi Központban tartott megnyitó ünnepségen. Mint elmondta, tavaly 24 milliárd forintot költöttek filmgyártásra Magyarországon, az összeg kétharmadát magyar és koprodukciós alkotásokra használták fel. Miközben csökkent a mozilátogatók száma, a magyar filmekre 16 százalékkal több néző ült be, mint az előző évben - mutatott rá.

Hiller István hangsúlyozta: a filmtörvény bizonyítéka annak, hogy egy ilyen sokrétű szakma képviselői képesek megegyezni, értelmes konszenzusra jutni. Emlékeztetett arra, hogy a minisztérium a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal (MMK) a napokban négy évre szóló megállapodást kötött a finanszírozásról és a filmvagyon átadásáról.

Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke beszédében kiemelte, hogy az idei filmtermés nagyobb, mint bármikor. "Ennyi nehézség között, sok plusz feladatot vállalva egyenesen előre ment a hajó" - fogalmazott. Mint felidézte, a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy a Mafilm Rt. és a Magyar Filmraboratórium részvényeit az MMK tulajdonába adja. Grunwalsky Ferenc szerint a döntés a filmtörvénnyel egyenértékű, azzal még több munkát és felelősséget vállalt a szakma, s a magyar film történetének újabb szakasza kezdődik el.

Az ünnepségen Janisch Attila, a szemletanács elnöke méltatta a 90 éve született Fábri Zoltán filmrendező életművét. Ezután átadták az életműdíjakat, a Magyar Mozgókép Mestere művészeti címeket és az Árvai Jolán-díjakat, majd levetítették Sándor Pál Noé bárkája című alkotását.

A 38. Magyar Filmszemle versenyprogramjában 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel. A filmes esemény február 6-ig tart, a rendezvények helyszíne a Jövő Háza, a Palace Mammut, és az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Az életműdíjat az idén Czigány Tamás dokumentumfilm-rendező, Fakan Balázs dramaturg és Máthé Erzsi színművész kapta. A Magyar Mozgókép Mestere elismerést Herskó János és Szabó István filmrendezőnek ítélték. Herskó János munkásságát a művész tanítványa, Fésős András, míg Szabó István életművét Jancsó Miklós filmrendező méltatta.

Az Árvai Jolán-díjat Herczeg László zenei szerkesztő vehette át. Az elismerést 2002-ben a Magyar Rendezők Céhe és a Magyar Operatőrök Céhe a Magyar Újságírók Országos Szövetségével együttműködve alapította azoknak a munkatársaknak a jutalmazására, akik nincsenek reflektorfényben. (Árvai Jolán, a Fiatal Művészek Stúdiójának 2002-ben elhunyt alapító tagja számos sikeres magyar film producereként tevékenykedett.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma este kezdődik a 38. Magyar Filmszemle

Kedd este a Budapest Kongresszusi Központban Sándor Pál Noé bárkája című filmjével megnyitják a 38.… Tovább olvasom