Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Még legalább ezer évig emelkedni fog a tengerek szintje

A tengerek szintje továbbra is legalább ezer évig emelkedni fog, még abban az esetben is, ha a világ kormányainak ebben az évszázadban sikerül lassítaniuk a globális felmelegedést, amelyet az üvegházhatást okozó gázok idéznek elő - állapítja meg az ENSZ klímaváltozásokkal foglalkozó kormányközi szakértői testülete.
A tanulmány szerint - amelyet a világszervezet által felkért mintegy 2500 tudós készített - a vulkánkitörésekből származó por és a levegőben található szennyeződések az utóbbi évtizedekben valószínűleg fékezték a felmelegedést azáltal, hogy visszaverték a napsugárzást a világűrbe - mondták el csütörtökön meg nem nevezett tudományos források.

Az IPCC az 1990-es évek óta 4-5 évenként hozza nyilvánosságra jelentéseit. A legutóbbit 2001-ben adták ki, és a most következő lesz az eddigi legátfogóbb, egyben immár regionális lebontású, ami pontosabb klimatikus előrejelzést tesz lehetővé. A kormányok útmutatásként tudják majd használni a globális felmelegedés elleni küzdelmükben.

A tanulmány szerint több száraz időszakra, egyúttal több esőre, a sarki jég és a gleccserek zsugorodására, a tengerek szintjének emelkedésére kell számítania az emberiségnek, és arra, hogy az üvegházhatást okozó gázok légköri mennyiségi növekedésének hatása tovább fog tartani.

"A XXI. századi antropogén (vagyis az emberi tevékenységből származó) széndioxid-kibocsátás még több mint ezer évig erősíteni fogja a felmelegedést, mert hosszú időt vesz igénybe ezen gázok csökkentése". A XX. században a tengerek szintje 17 centimétert emelkedett. A további szintemelkedés fenyegeti az alacsonyan fekvő szárazföldeket, amelyek a világ minden táján megtalálhatók - idézték a jelentést a szóban forgó források.

Bartholy Judit magyar klímakutató elmondta: "Nagy várakozással nézünk elébe, hogy mit erősít meg a klímaváltozás tényeit összefoglaló, legautentikusabb világjelentés". Az eddigi IPCC-jelentések globális, az egész világra érvényes hőmérsékletingadozási tendenciákat, a csapadékra vonatkozó várható változásokat tartalmaztak. Az 1990-es évek első felében nyert tudományos megerősítést a globális melegedés ténye, az, hogy a XX. században 0,7-0,8 fokkal emelkedett a hőmérséklet. Az első jelentésekben csak feltételezésként szerepelt, hogy a jelenség hátterében antropogén tényezők húzódnak meg. Az 1996-os jelentésben viszont már egyértelműen megfogalmazódott, hogy ilyen okok állnak a folyamat mögött - mutatott rá az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Meteorológiai Tanszékének vezetője.

A brit hírügynökség által csütörtökön idézett források szerint az új jelentés úgy fogalmaz: az 1950 óta tartó globális felmelegedés oka több mint 90 százalékos biztonsággal az emberi tevékenység.

Radzsendra Pacsauri, az IPCC elnöke Újdelhiben azt mondta: "Remélem, hogy ez a jelentés sokkolja majd az embereket, a kormányokat, és ennek hatására komolyabb lépéseket tesznek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1300 éves hajóra bukkantak Haifa közelében

Egy 1300 éves hajó maradványainak segítségével szándékoznak izraeli tudósok tanulmányozni a térség… Tovább olvasom