Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Maradandó károsodást szenvedtek az elrabolt Munch-képek

Két és fél évvel ezelőtti elrablása következtében maradandó károsodást szenvedett Edvard Munch (1863-1944) norvég festőművész híres képe, A sikoly - jelentették be a képet vizsgáló szakértők.
Erre a következtetésre jutottak szakértők az annak idején elrabolt kép és a Madonna című festmény hónapokon át tartó vizsgálata során. A 2004. augusztusban elrabolt festmények kárfelmérését pénteken juttatják el a rendőrségre.

Ingebjörg Ydstie múzeum igazgatónő arról tájékoztatta a Nettavisen internetes újságot, hogy a nedvesség okozta károsodás és a felszíni kopás következtében a papírlemezre festett A sikoly eredeti állapota nem állítható vissza. A festményt a bal alsó sarokban érte a legsúlyosabb károsodás, és nem világos, hogy nem indult-e meg penészedési folyamat is. A múzeumban egyelőre azt mérlegelik, hogy megkíséreljék-e az okozott kár optikai elhárítását.

Mindkét festmény mikroszkopikus vizsgálata megerősítette továbbá, hogy mindkettőre üvegpor rakódott le. Feltételezik, hogy az üvegpor az üvegkeretből származott, amelyek a rablók menekülés közben eltörtek és eltávolították a festményekről.

Az igazgatónő szerint a Madonna helyreállítási munkálata a vásznon keletkezett nagy hasadékok miatt hosszú időt vesz majd igénybe. Az nem világos még, hogy milyen eljárást válasszanak a restauráláshoz. Ydstie derűlátóan nyilatkozott arról a lehetőségről, hogy 2007 karácsonyára mindkét festmény újból megtekinthető lesz majd a nagyközönség számára is. Az elszenvedett károsodás ellenére a festmények értéke megnőtt elrablásuk óta. Hivatalos becslés szerint eddig A sikoly (61,3 millió eurónak megfelelő) 500 millió koronát, a Madonna pedig (30,6 millió eurónak megfelelő) 250 millió koronát ért.

A festményeket két fegyveres, álarcos férfi rabolta el 2004. augusztus 22-én az oslói Munch Múzeumból. 2006 elején a rablásban közvetlenül részt vett két személyt, valamint bűntársukat nyolc, hét, illetve négy évi börtönbüntetésre ítélték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadják John Lennon titkos FBI-aktáit

Éveken át megfigyelte és lehallgatta az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal, az FBI John Lennont, a… Tovább olvasom