Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Lassan elkerülhetetlen lesz a globális éghajlati katasztrófa

Már majdnem elszalasztottuk a lehetőséget, hogy elkerüljük a globális katasztrófát - erre figyelmeztet Sir Nicholas Stern régóta várt jelentése a klímaváltozásról.
A neves közgazdász szerint az éghajlatváltozás következtében 2050-re akár 6 ezer milliárd fonttal, azaz több mint 2 billiárd forinttal csökkenhet a világgazdaság termelése. Ez majdnem annyi, mint az EU teljes gazdasági termelése.

A 2050-ig előre jelzett 2-3 Celsius fokos globális felmelegedés egyes harmadik világbeli országokban a csapadékmennyiség drasztikus csökkenéséhez vezethet, míg más államoknak az olvadó gleccserek okozta árvizekkel kell majd megküzdeniük. Ennek eredményeként a világtörténelem legnagyobb menekültáradata indulhat meg.

Ezeket a problémákat "nehéz, vagy egyenesen lehetetlen lesz visszafordítani", hacsak nem lép gyorsan a világ - figyelmeztet Sir Nicholas Stern, a Világbank volt vezető közgazdásza, a brit kormány tanácsadója 700 oldalas jelentésében, amely a várakozások szerint megváltoztathatja a világ hozzáállását a klímaváltozáshoz.

"Az elkövetkező pár évtizedben az emberiség egy olyan hatalmas gazdasági és társadalmi törés veszélyét teremtheti meg, mint amilyet a világháborúk, vagy a nagy gazdasági világválság hozott" - fogalmaz a jelentés.

Gordon Brown brit pénzügyminiszter és David Miliband környezetvédelmi miniszter a jelentés kapcsán ugyanakkor a jelentés egy pozitívabb elemét emelik ki. Sir Nicholas Stern szerint ugyanis a világ már rendelkezik a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy elhárítsa az ilyen szintű katasztrófát. Bár ez meglehetősen drága lesz: a világ teljes GDP-jének 1 százalékát is felemésztheti.

A jelentés az alacsony széndioxid-kibocsátású technológiák fejlesztésének felgyorsítására, és a légkörbe eresztés helyett a széndioxid föld alatti tárolásának elterjesztésére szólít fel.

A jelentés kapcsán Gordon Brown az emisszió kereskedelem kiterjesztésére szólítja fel levélben az EU-25-ök pénzügyminisztereit, és felveti a légiközlekedés bevonását is a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítását célzó rendszerbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom