Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Kosárlabdapályányi dinoszauruszt találtak Spanyolországban

Spanyolországban megtalálták egy kosárlabdapálya méretű dinoszaurusz maradványait.A dinoszaurusz 145 millió évvel ezelőtt élt és a a szauropodákhoz - hosszú nyakú, hosszú farkú, testes, négy lábon járó dinoszauruszok - tartozott.
A szauropodák voltak a földi történelem legnagyobb szárazföldi állatai. A Turiasaurus riodevensis - a Teruel régió és Riodeva falu után, ahol a lelőhely található - névre keresztelt dinoszaurusz becsült testsúlya 40-48 tonna lehetett.

A most fellelt fosszília emblematikus, mivel az európai szauropoda evolúció eddig ismeretlen ágát képviseli. Dr. Luis Alcala kutató szerint a lelet igazi kincs a paleontológusok számára. A dinoszaurusz a Jura- és a Kréta-korszak határán élt. Ezen időszakból relative kevés európai dinoszauruszt ismernek.

A kutatók úgy hiszik, hogy az állat napjait az ősi Tethys-tenger partjaihoz közel legeléssel töltötte. Az első csontokat Riodeva falu környékén, egy elhagyatott búzamezőn találták meg 2003 májusában. Alcala szerint a dinoszaurusz 40-48 tonnát nyomott és 36-38 méteres volt. A T. Rex hozzá képest bébi volt 6 tonnás súlyával és 13 méteres hosszával. 1,79 méter hosszú felkarcsontja az egyik legnagyobb, melyet eddig megfigyeltek, míg egyik karma egy rögbilabda hosszával vetekszik.

A Turiasaurus a legnagyobb, ismert dinoszauruszokkal vetekszik méreteit illetően, maradványai pedig az egyik legteljesebb csontvázat nyújtják. Hasonlóan jó állapotban maradt fenn az afrikai Paralititan, az észak-amerikai Seismosaurus, és a dél-amerikai Argentinosaurus, illetve Puertasaurus.

A kutatók szerint hihetetlenül nagy állatról van szó, mely talán nem akkor, mint a "szárazföldi bálnáknak" is nevezett Argentinosaurus, Puertasaurus vagy Sauroposeidon, ám Európa első, szuperóriása.

A lelőhelyről más fosszíliák is előkerültek, ami azt jelzi, hogy a Turiasaurus más dinoszauruszokkal együtt élt, köztük kétlábú húsevőkkel, más szauropodákkal és a felfegyverezett Stegosaurushoz hasonló növényevőkkel. Akkoriban teknősök és krokodilszerű hüllők is éltek a régióban. A kutatók szerint a Turiasaurus evolúciós szemszögből sokkal primitívebb volt, mint a többi ismert, szauropoda.

A csapat mintegy 70 fosszilizálódott maradványt talált, melyek az állat csontvázának egy negyedét adták, többek között a koponya, a láb, a hát, az ujjak, a bordák, a lapocka és a fogak töredékeit. A kulcsfontosságú részek felkutatása - már csak egy fontos darab hiányzik, a medenceöv - lehetővé tette, hogy a kutatók meghatározzák, milyen volt az állat megjelenése és mik voltak méretei. A többi, jól ismert szauropoda közé tartozik az Apatosaurus - korábban Brontosaurus -, a Brachiosaurus és a Diplodocus.

Fogakat már Franciaországban, Portugáliában és Angliában is találtak, és azok vizsgálata során kiderült, igen hasonlítanak a spanyol leletekre, ami azt jelzi, hogy a Turiasaurus, vagy közeli rokonai elterjedtek az egész kontinensen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadják John Lennon titkos FBI-aktáit

Éveken át megfigyelte és lehallgatta az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal, az FBI John Lennont, a… Tovább olvasom