Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Korábban jelenhetett meg a kereszténység Nagy Britanniában

A kereszténység az eddig feltételezettnél korábban jelenhetett Nagy Britanniában. Angol régészek, miután a londoni Trafalgar tér egyik sarkánál folytatott ásatás során egy 1400 éves keresztény temetkezési helyre bukkantak.
A feltehetően királyi sírt a kora keresztény tradíciók szerint készítették el, vagyis az elhunytat, akit valamilyen rejtélyes okból később kiemeltek nyughelyéről, kelet-nyugati irányba fektették a sírba.

"Valószínű, hogy az uralkodót eredetileg a régészek által megtalált sírba temették, majd néhány hónappal vagy évvel később helyezték át a Szent Martin templom elődjének számító szent helyre"- mondta Ian Wood, a leddsi egyetem professzora.

A régészek további 24 - elhunytak maradványait is tartalmazó - sírt is találtak a Saint Martin templom és a Trafalgar tér közötti területen. A leletek az archeológusok szerint Bertának, Kent királynőjének idejéből származnak.

"Berta királynő Szent Márton követője volt, és valószínű, hogy az ő hatására csatlakozott a kultuszhoz férje, Adalbert, minden angol legfőbb ura"- vélekedett Woods professzor.

A felfedezés azért fontos, mert bizonyítja, hogy sokkal korábban megkezdődött az angolszászok keresztény hitre térítése, mint azt eddig a tudósok gondolták.

Az egyik sír ugyanis 200 évvel korábbi időből származik, mint a többi. A keresztény kőszarkofágot, minden bizonnyal a hanyatló római birodalom korában helyezték el, ami arra utal, hogy a keresztények már ebben a korszakban megjelentek.

Az is elképzelhető, hogy a sírok mellett már akkoriban is állt egy kis kápolnácska. Ha ezt be tudják bizonyítani a régészek, akkor a Saint Martin templom válik a legősibb keresztény hellyé Angliában, jó kétszáz évvel megelőzve a Szent Pál katedrálist.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfejtették az ókori ''számítógép'' működési elvét

Az Antikythera Mechanizmus néven ismert ókori "számítógépet" több mint 100 évvel ezelőtt találták… Tovább olvasom