Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat

Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat; a nemzet színésze "mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles művészeti teljesítményéért" vehette át a bronzplakettet és a díszes oklevelet Budapesten.
Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat; a nemzet színésze "mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles művészeti teljesítményéért" vehette át a bronzplakettet és a díszes oklevelet Budapesten. A Kossuth-díjas művésznek Szántó György Tibor, a Maecenas-díj Bizottság titkára és Bacsó Péter filmrendező nyújtotta át a pénzjutalommal is járó elismerést. "Olyan katartikus nagy színész, mint Feri, csak nagy jellem lehet" - fogalmazott méltatásában Bacsó Péter, akivel Kállai Ferenc 1969-ben együtt forgatta A tanú című filmet.

A rendező és barát felidézte 60 éves ismeretségüket és szólt arról, hogy Kállai Ferenc a színházakban eljátszotta a világirodalom legjelentősebb szerepeit. "Pelikán Józseffel a XX. század kisemberének archetípusát teremtette meg" - mondta Bacsó Péter.

A 81 éves ünnepelt a díjátadót követően arról beszélt, hogy A tanú című film tanúsága elért ugyan a "hányattatott magyar parlamentbe", de ott eddig "tökéletesen haszontalannak bizonyult". "Abban az atmoszférában, amelyet áraszt most magából a parlament, ha benn maradtam volna, most már nem élnék" - mondta az MTI-nek a művész, aki 1985 és 1989 között országgyűlési képviselő volt.

Az egykori honatya a mai belpolitikai helyzettel kapcsolatosan úgy fogalmazott: "nem a konstruktív gondolatok versengése folyik, amelynek eredményét lehetne látni az országban, hanem a hatalomvágynak olykor gusztustalan veszekedése".

A művész kifejtette: illetlenségnek tartja azt, ami ma folyik azokkal szemben, akik otthon "reszketve nézik a tévét". Kállai Ferenc az elmúlt hetek budapesti zavargásairól úgy vélekedett, hogy az mindössze "korcs epigonizmusa '56-nak".

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett művész, sok feledhetetlen szerep megformálója elmondta: egészségi állapota miatt új szerepekre nem készül az idei évadban, a közönség három budapesti előadásban láthatja őt a színpadon: a Néma revolverek városa, az Orfeusz alászáll és a Sok hűhó semmiért című darabban.

Kállai Ferenc hozzátette: Sándor Pál Noé bárkája című új filmjében játszik egy szerepet, az alkotást a közelgő magyar filmszemlén mutatják be. A Maecenas Könyvkiadó 1988-ban alapított elismerését olyan művészek és közéleti személyiségek kapják, akik "példaadó életművükkel, tiszta erkölcsükkel" megkérdőjelezhetetlen tiszteletet vívtak ki maguknak. Az eddigi díjazottak között van Konrád György író, Darvas Iván színművész és Koncz Zsuzsa énekes is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van Gogh-kiállítás nyílik decemberben Budapesten

Vincent van Gogh alkotásaiból nyílik kiállítás decemberben a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol… Tovább olvasom