Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Jobbak az ösztönösen hozott döntések

A legújabb kutatások szerint sokkal megfelelőbb döntést hoz az, aki ösztöneire hallgat, mint az, aki túl sokat gondolkodik előtte.
A Londoni Egyetem pszichológia tanszékének vizsgálatai arra mutattak rá, hogy bizonyos körülmények között a gyors döntésnek sokkal nagyobb a hatékonysága. Azt kérték a kísérlet résztvevőitől, hogy válaszoljanak a számítógép által feltett kérdésekre.

Több mint 650 hasonló szimbólumot tüntettek fel a képernyőn, és csak egyetlen egyet fordítottak meg. Az önként jelentkezőknek azt kellett meghatározniuk, hogy ez a kép mely oldalán található. Meglepő módon a résztvevők annál jobban teljesítettek, minél kevesebb időt hagytak nekik a gondolkodásra.

Egy másodperc esetén 95 százalékos pontossággal ítéltek, de amikor tovább nézhették, teljesítményük 70 százalékra esett vissza. A kutatók megállapítása szerint a tudatalatti jóval megbízhatóbb magas szintű kognitív folyamatok elvégzésénél.

Dr. Li Zhaoping, a tanszék vezetője elmondta, hogy agyunk még ösztönösen helyes döntéseinket is megvétózza, és előnytelen helyzetbe juttat, ha hagyjuk túlságosan érvényesülni. Kockázatos, vagy szükséghelyzetben tehát, vagy akár ha az üzleti életben gyors döntésre van szükség, érdemes az első megérzésre hallgatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csilivel elpusztíthatóak a ráksejtek?

Brit kutatók rájöttek, hogy a csili egyik összetevője képes lehet bármilyen ráksejt elpusztítására,… Tovább olvasom