Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ismeretlen Da Vinci freskó Giorgio Vasari képe alatt

Folytathatja Leonardo da Vinci egyik "elveszett" képének vizsgálatát egy olasz kutató, miután eredményei meggyőzték a hatóságokat: kiderítette, hogy a mester Anghiari csata című képe egy másik festmény alatt rejtőzik.
Maurizio Seracini 1975 óta kutatja Leonardo da Vinci Anghiari csata című festményét, amely szerinte a firenzei Palazzo Vecchio egyik freskója alatt rejtőzik. A szakértő szerint a félkész képre Giorgio Vasari festett freskót, de nem közvetlenül arra a falfelületre, amelyre a csatajelenet készült.

Maurizio Seracini modern technológiai eszközökkel kimutatta, hogy a korábbi elképzeléssel ellentétben Vasari nem meszelte le és festette át a freskót, hanem egy újabb falat húzott az eredeti elé, hogy saját képének helyet csináljon.

"Vasari Leonardo nagy tisztelője volt, nem láthatott okot arra, hogy elpusztítsa, megrongálja vagy eltávolítsa a képet" - mondta a kutató.

A kutató feltételezését erősíti az az apró jel is, amelyet a da Vinci-kép fölötti freskón talált: a Marcianói csata című festményen ábrázolt egyik aprócska zászlón ez a felirat áll: "Kutass és találsz".

Leonardo da Vinci 1504-ben kapta a megbízást arra, hogy örökítse meg a firenzeiek hatvan évvel korábbi győzelmét a gyűlölt milánóiak fölött.

A képhez készített és fennmaradt vázlatok azt mutatják, hogy Leonardo a maga nyers valóságában kívánta ábrázolni a háború borzalmait, "a legvadabb őrületet", ahogy ő fogalmazott.

A munka azonban nem folyt zökkenőmentesen: a képhez készült azonos méretű vázlat elázott, az olajfesték pedig, amellyel a mester akkoriban kísérletezett, egyszerűen nem száradt meg.

Da Vinci végül nem fejezte be a freskót: éppen az ellenségtől, Milánóból kapott és fogadott el egy megbízást. Később, amikor a mediciek visszaszerezték hatalmukat, Giorgio Vasarit kérték fel, hogy készítse el a csatajelenetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Stonehenge építőinek faluját

Ősi építmények maradványait fedeztek fel a föld alatt a régészek a legendás angol Salisbury-síkság… Tovább olvasom