Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Immunerősítő diéta a hosszú életért

Legtöbbünk azért kezd el diétázni, hogy fogyjon, ám most egy kutatócsapat felfedezte, hogy az egyik fajta diéta a jelek szerint erősíti az immunrendszert. Eredményeik új, az egészséges öregedést lehetővé tevő módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek.
Ahogyan öregszünk, immunrendszerünk is öregszik. Ez az oka, amiért az idősebbeket arra bátorítják, hogy évente kérjék az influenzaoltást. Ám egy kutatócsapat most módot találta arra, hogy majmok immunrendszerét az állatok öregedése során fiatalon és egészségesen tartsa egy szélsőséges diétával. A kalóriabevitel korlátozásán alapuló diéta az egyetlen bizonyított módja az állatok élettartamának drámai megnövelésének.

Janko Nikolich-Zugich amerikai immunológus vezetésével a majmokat a kísérlet során kalóriacsökkentő diétára állították. A korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kalória csökkentése javítja rágcsálókban az immunválaszt, ezért Nikolich-Zugich meg akarta figyelni, hogy ugyanez megfigyelhető-e a "hosszú életű" állatoknál is. Jelen esetben a majmoknál. Ezért csapatával 42 majmot osztott fel két csoportra, az egyik csoportnál csökkentették a kalória bevitelt, a másik csoportot normál módon etették. A kísérletet három és fél évig végezték .

A kalóriacsökkentő diétán lévő majmoknál figyelemreméltóan erősebb immunrendszert figyeltek meg. Az állatoknak emellett átlagosan több immunsejtjük volt, és ami a legfigyelemreméltóbb, nagyobb volt az értékes, úgynevezett naív T-sejtek aránya. A legtöbb naív T-sejt az élet korai szakaszában alakul ki. Amint ezen sejteket az immunrendszer harcba hívja egy speciális kórokozóval szemben, akkor "memória T-sejtekké" válnak, melyek csak azon speciális kórokozóval szemben képesek harcolni. Ám a naív T-sejtek bármely kórokozót képesek megtámadni, olyanokat is, melyekkel a szervezet korábban még nem találkozott.

A kutató szerint, minél többet használunk ezen sejtekből, annál kevésbé vagyunk felkészülve az új kórokozókkal szemben. Ez pedig az egyik fő probléma az öregedés során. A jelek szerint nem tudjuk magunkat megvédeni az újabb kórokozókkal szemben. A diétázó majmoknál nemcsak ezen típusú sejtek száma volt nagyobb, a csapat azt is megfigyelte, hogy a sejtek jobban működnek. Az állatoktól vett T-sejteket laborkörülmények között bizonyos antitesteknek tették ki. A diétázó csoporttól származó sejtek szaporodtak és sokkal erőteljesebben reagáltak.

Nikolich-Zugich és H. Daniel Lacorazza egyik korábbi tanulmánya azt sugallta, hogy az öregedés csökkenti az immunrendszer-funkciót, mivel a szervezet többet kezd el termelni egy bizonyos T-sejtből, mely viszont kevésbé hatékony a betegségek ellen. A kutató szerint elképzelhető, hogy a diétázó majmok szervezete ezen sejtek helyett új, naív T-sejteket állít elő. A kutató szerint tisztán ki tudták mutatni, hogy a kalóriacsökkentés nagy befolyással van az immunrendszer összetételére és annak funkciójára, azt sugallva, hogy a kalóriamegvonás hosszabb élettartamot előidéző hatásainak egyike, talán éppen az immunrendszer funkciójának javulásán keresztül megy végbe.

Bár az egészségre és az öregedésre gyakorolt ilyen drámai hatás vonzó lehet, a kutató kihangsúlyozza, hogy a kalóriacsökkentés talán az egyik legszélsőségesebb diéta az ember számára és potenciálisan veszélyes. Vannak emberek, akik próbálják adoptálni ezen diétát életmódjukba, ám a kutatók még sosem próbálták ezt ki emberekkel.

Nikolich-Zugich szerint az embereknek nem szabadna kellő körültekintés és tudás nélkül fejest ugrani egy ilyen diétába. A legtöbb kutató szerint a kalóriacsökkentés mérsékelt stresszt jelent. Olyan, mintha valaki bevenne egy kisebb adag mérget, majd ahhoz hozzászokna. Később, pedig igen jól tolerálná a nagyobb stresszt is. Ez pedig egyben figyelmeztetés is, át lehet lépni egy olyan tűréshatárt, ahol az organizmus már nem képes konstruktív adaptációval reagálni a kalóriamegvonásra. Ekkor pedig már csak a hátrányos oldalt tapasztalhatja meg.

A kutató tanulmányának célja éppen ezért annak megértése, hogy a kalóriamegvonás hogyan működik molekuláris szinten, tudván, hogy az lehetővé teheti az előnyök elérését a diéta véghezvitele nélkül is. A kutató szerint, ha megértik, a sejten belül melyik jelösvény stimulálódik, vagy melyiket gátolják, akkor olyan készítményeket lehet kifejleszteni, melyek ugyanezen hatást érik el.

"Ha megértjük, hogy molekuláris szinten mi zajlik, akkor olyan kezelési módokat fejleszthetünk ki, melyek során az embereknek nem kell átesniük egy ilyen drasztikus diétán" - mondja Nikolich-Zugich. Az, hogy egy mérsékeltebb diéta segíthet-e az immunrendszernek a kutató szerint nem elképzelhetetlen, de egyelőre nem is bizonyított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekonstruálták Dante arcát

A legújabb kutatások és rekonstrukciók alapján Dante Alighieri vonásai nem volt annyira élesek, nem… Tovább olvasom