Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

HIV-vírussal gyógyítana a párizsi Pasteur Intézet

A párizsi Pasteur Intézet kutatói kimutatták, hogy a genetikai terápia egyik legjobb eszközének tűnik az AIDS-et okozó, de alaptulajdonságaitól mesterségesen megfosztott HIV-vírus - adta hírül kedden a Le Monde című francia napilap.
A sejtmagokba behatoló HIV-vírus mozgását követve Pierre Charneau professzor kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy az AIDS-et okozó kór alaptulajdonságaitól megfosztva "jó" géneket is el tud szállítani a sejtekbe.

Számos veleszületett betegség az adott génállományon belül egy génben történt "meghibásodás" miatt jön létre. A genetikai terápia lényege, hogy a zavarért felelős sejtekbe egy "javító" gént próbálnak bejuttatni. A legtöbb esetben - mint például a vérbetegségeknél - a pácienstől levett gént módosítják, majd visszafecskendezik a szervezetbe. Az is előfordul, hogy a javító gént egyenesen a beteg szervbe, mint például az agyba juttatják be.

A gének szállításához a kutatók olyan vírusokkal folytatnak kísérleteket, amelyek egészen a sejtmagig be tudnak hatolni. Az ilyen vírusok módosítva alkalmassá válnak terápiára felhasznált gének szállítására is. A Pasteur Intézet kutatói úgy vélik, hogy az AIDS-et okozó HIV-vírus egyik legkiválóbb génszállító vektornak tűnik az egyáltalán nem, vagy kevéssé osztódó máj- és a velősejtek gyógyításában. A kísérletek során az eredeti vírusnak csak a tíz százalékát őrzik meg és a terápiára alkalmas részét juttatják be a sejtmagba.

Az eljárás maga nem teljesen új, de a HIV-vírusról szerzett új tapasztalatok nagy előrelépést jelenthetnek a genetikai terápia területén. A HIV-vírusból előállított vektor ugyanis bővítheti a gyógyítható gének állományát és növelheti a génátvitelek számát - állítja a francia kutatócsoport.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudnak lépést tartani a madarak a klímaváltozással

Északkelet-Ausztráliában az összes madárfaj közel háromnegyede, Európában pedig több mint harmada… Tovább olvasom