Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Hiába látjuk át, akkor is bolondá tesznek a bűvész trükkök

A trükkök úgy működnek, hogy eltorzítják érzékelésünket, annak ellenére, hogy nem tudnak bolondot csinálni szemeinkből - mutatták be a kutatók. A tanulmány demonstrálja, hogy a szemmozgásokért és percepcióért felelős agyi területek egymástól függetlenül működnek.
Egy kutatás szerint az embereket meg lehet bolondítani a mágikus trükkökkel, még akkor is, ha szemeik átlátnak az illúzión

Gustav Kuhn, a Durhami Egyetem ideggyógyásza és bűvész 38 diáknak mutatta meg azon videoklipet, mely az "eltűnő labda" illúzióját demonstrálta. A trükk során a kutató-bűvész kétszer a levegőbe dob egy labdát, majd elkapja azt. A harmadik alkalommal azonban csak imitálja a dobást, a labda pedig eltűnni látszik a levegőben, holott sosem hagyta el a bűvész kezét. A diákok nagy része bedőlt a trükknek, mivel a mágus a harmadik alkalommal is felnézette a levegőbe. Az alanyok 68 százaléka észlelte, hogy a mágus tényleg eldobta a labdát. Egy részük azt is állította, valaki aki nem látszik a videón, elkapta a labdát.

Annak megértésére, hogyan is lehetett becsapni az alanyokat, Kuhn és csapata filmre vette a diákok szemeit, miközben az alanyok figyelték a trükköket. Egy speciális szoftverrel pedig kikalkulálták, merre is néztek a diákok. A legtöbb ember a labda követése előtt gyorsan egy pillantást vetett a bűvész arcára. A bűvész pillantása befolyásolta az alanyok érzékelését a labda pontos helyéről, így érvénytelenítette a szemekből érkező vizuális információkat.

Kuhn ezt követően egy második videót is mutatott az alanyoknak ugyanazon trükkel, ám itt a bűvész már nem nézett fel a harmadik dobás során. Ekkor az alanyok kevesebb mint egyharmada dőlt be a trükknek. A kutatás során a diákok nagy része azt állította, végig a labdát figyelte, ám valójában a labda előtt a bűvészre pillantottak, hogy az segítsen nekik behatárolni a labda helyzetét.

"Bár az emberek azt állították, a labdát figyelték, valójában igen sok időt fordítottak az arc megfigyelésével. Míg szemmozgásaikat nem bolondította meg a labda helyzete, érzékelésüket igen. Mindez felfedi, milyen fontosak a szociális szerepkörök percepciónk befolyásolásában" - mondja Kuhn. "Ahogy a világot szemléljük, az a benyomásunk, hogy a való világot látjuk. Mindez arról árulkodik, hogy világlátásunkat elsősorban érzékelésünk befolyásolja, nem pedig a világ maga. Bár a kísérlet során a labda sosem hagyta el a bűvész kezét, az emberek azért "látták" mégis a levegőben, mivel arra számítottak, hogy a bűvész eldobja azt. " - mondja Kuhn.

Az eredmények azt illusztrálják, hogy a percepcióért felelős agyi területek függetlenül működnek a szemmozgásokat kontrolláló területektől. Az egyelőre nem ismert, hogy egyes embereket miért lehet könnyebben becsapni az "eltűnő labda" trükkel, mint másokat. A kutatók azt tervezik, a jövőben megvizsgálják, hogyan csapják be az agyat az egyéb bűvésztrükkök.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önsegítő robotot fejlesztettek ki amerikai kutatók

Amerikai kutatók olyan robotot fejlesztettek ki, amely az előre nem látható, váratlan helyzetekben… Tovább olvasom