Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Gyerekek millióinak okozhat agykárosodást a vegyi szennyezés

Több millió gyereknek okozhat agykárosodást a kémiai szennyezés világszerte - állítják tudósok a csak "csendes járványnak" nevezett jelenségről. A szakemberek szerint manapság minden hatodik gyermek valamilyen fejlődési rendellenességgel (autizmus, hiperaktivitás vagy szélütés) küzd.
A világ egy hatalmas, ipari vegyi anyagokból álló medencében fuldoklik - állítják tudósok, akik felhívják a figyelmet arra, hogy ez rontja a következő generáció szellemi teljesítőképességét és növelheti a súlyos idegrendszeri betegségek, mint amilyen például a Parkinson-kór előfordulásának gyakoriságát.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a felmérés szerint világszerte minden hatodik gyermek érintett. Egyes anyagok (például az ólom és a higany) a fejlődő agyra gyakorolt hatását már évtizedek óta ismerik, és intézkedéseket is tettek a hatások csökkentésére.

A bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi tanszékének kutatói szerint legalább 202 olyan kémiai vegyületet határoztak meg, amelyek roncsolhatják az agyat. A tudósok azt javasolják, hogy a várandós nőket és a kisgyerekeket próbálják megóvni a kémiai anyagok hatásától, hiszen a fejlődő agy különösen érzékeny.

"Az emberi agy értékes és sérülékeny szerv. Még egy korlátozott mértékűnek mondható sérülésnek is nagyon komoly következményei lehetnek. Valószínűleg nehéz lesz korlátokat felállítani, de ez tipikusan az az eset, amin nagyon sok múlik" - mondta a jelentés vezető szerzője, a Harvard egyetem vendégprofesszora, Philippe Grandjean.

A jelentés kritikusai ugyanakkor azt állítják, hogy a tudósok rémhíreket terjesztenek, amikor erősen eltúlozzák a csendes járvány hatását. "Ez egy kampánycikk. A szerzők elkötelezettségükben a rémhírterjesztés közelébe jutottak" - vélekedett például a Londoni Egyetem orvosi intézetének dékánja, Nigel Brown.

A szakemberek által meghatározott 202 kémiai vegyület egy része minden háztartásban megtalálható (például a lábasokban és üdítősdobozokban lévő alumínium, vagy a körömlakk eltávolítására használt aceton). A szennyező anyagok azonban leginkább a gyárakból kerülnek a környezetbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

George Lucas miatt késik az új Indiana Jones-film

Frank Darabont forgatókönyvíró szerint George Lucas akadékoskodása miatt áll a régóta várt Indiana… Tovább olvasom