Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Evoluciós rokona az embernek a tengeri sün?

A gerinctelen élőlény újonnan szekvenált genomjának elemzésével, egy nemzetközi kutatócsapat kimutatta, mennyi hasonlóság van a tüskés élőlény és az ember között.
"A tengeri sün meglepően "hasonlít" az emberhez. Ezek az állatok annyira hasonlítanak csak az emberre, mint a gyümölcslegyek, ám génjeik 70 százalékának van humán megfelelője, míg a legyeknél ezen arány csak 40 százalék" - mondja George Weinstock, amerikai kutató. A Science-ben megjelent tanulmányban, a kutatók a lila tengeri sün genomját ismertetik, felfedve nemcsak az emberi-tengeri sün hasonlóságokat, hanem az állatka immunrendszerét is, mely jelentősen túltesz az emberén.

A tengeri sün tűpárnához hasonlatos kinézete egy kör alakú, belső héjból indul ki, mely a táplálékot felszúró tüskékből, és apró, csőszerű lábakból áll. Az állatkák a Tüskésbőrűek törzsébe - Echinodermata phylum - tartoznak. Ezen csoportban találhatóak meg a tengeri csillagok és a tengeri uborkák is, míg maga az ember a Gerincesek törzsébe - Chordata phylum - tartozik. Mind a tüskésbőrűek, mind a gerincesek egy nagyobb csoportba, az Újszájúak közé tartoznak.

Ezen kapcsolat azt jelenti, hogy a tengeri sünök modellként funkcionálhatnak azon vizsgálatok során, melyek célja megérteni, az állatok csoportjai - köztük az emberek - miként váltak el egymástól és fejlődtek különböző evolúciós utakon. A génprojekthez a kutatók a kaliforniai, lila tengeri sün hímjének hímivarsejtjéből gyűjtöttek be DNS-t. Ezen faj Amerika nyugati partjaitól egészen Alaszkáig elterjedt.

A DNS 23.300 génjének - 814 millió bázispárban - azonosítása után, a csapat rájött, hogy a gének közül 7077 az emberekben is megtalálható. A tengeri sün - az első szekvenált tüskésbőrű - genomjának elemzése egy meglepően egyedülálló, és komplex immunrendszert is feltárt, mely megmagyarázhatja, az állatkák akár 100 évig is terjedő élettartamát.

Weinstock szerint a sünök olyan hosszú ideig élnek, mint mi, sőt, néha még tovább, ezért meg kell védeniük magukat. Ehhez védelmező gének bonyolult sorozatára van szükség. A sünök rendelkeznek az eddig tanulmányozott állatok közül a legkifinomultabb, természetes immunrendszerrel. Emellett olyan géneket hordoznak, melyek számos emberi betegséggel állnak kapcsolatban, többek között a Huntington-kórral. A tengeri sünök génjeinek ezen gazdag tárháza újfajta, a fertőző betegségeket célzó készítmények kifejlesztéséhez vezethet.

A szekvenálás abban is segítette a kutatóknak, hogy leleplezzék a sün egyszerű kinézete mögött rejlő komplexitást. A tengeri sünöknek ugyanis nincsen szemük és fülük, ám olyan géneket hordoznak, melyek kapcsolatban vannak az ízléssel, szaglással, hallással és egyensúllyal.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Thrillerrel tér vissza Michael Jackson Londonban

A Thriller című világslágert adja elő Michael Jackson jövő szerdán Londonban a World Music Awards… Tovább olvasom