Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Erősebbek voltak a görög hajók gályarabjai a mai evezősöknél

A mai evezős versenyzők biztosan veszítenének, ha az antik görög hajók gályarabjai ellen kellene indulniuk egy regattán - erre a következtetésre jutottak brit kutatók, akik egy antik görög csatahajó evezőihez sportolókat ültettek.
A New Scientist című brit tudományos magazin online kiadása legújabb számában ismerteti a leedsi és a londoni egyetem két munkatársának kísérletét. Harry Rossiter és Boris Rankov ritka szerencsével nagy lehetőséget kapott egy összehasonlító vizsgálatra, ugyanis még a 2004-es athéni olimpiára elkészült egy ókori görög hadihajó 40 méter hosszú, pontos mása. Ez adta a lehetőséget, hogy a mai evezősök teljesítményét összevessék az antik forrásokban szereplő legénység teljesítményével.

A történetírók feljegyzései szerint a görög hajókat az evezősök óránként 15 kilométeres, nyolc csomós sebességgel is hajtották. Most, 2500 évvel később a mai sportolók is megkísérelték elérni ezt az eredményt, azonban kudarcot vallottak, ők csak 5 csomós sebességre voltak képesek óránként.

A görögök átlagsebessége egy nap 7 csomó volt, azaz csaknem 100 kilométer megtételére voltak képesek 24 óra alatt. Az antik evezősök átlagmagassága 168 centiméter lehetett, a mostaniaké 190 centiméter, ennek ellenére ők alkalmasabbak voltak a gyorsabb haladásra.

A sporttudósok hozzátették azt is, hogy ezt a különbséget sem tréninggel, sem táplálkozással nem lehetne behozni. Egyelőre nem találtak magyarázatot az óriási eltérésre, ráadásul az antik görögöknél nem a legjobbak teljesítményéről volt szó: egy adott időszakban a görög városállamok mintegy 200 hajóval rendelkeztek, ezekre pedig 34 ezer evezős kellett - olvasható a New Scientist online kiadásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges kristályokkal tájékozódtak a vikingek

Különleges kristályokat, úgynevezett napköveket használhattak a vikingek a navigációhoz, amikor a… Tovább olvasom