Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Elkészítették az első mesterséges gyomrot

Brit kutatók megépítették a világ első, mesterséges gyomrát, egy fényes, high-tech dobozt, mely fizikailag az emberi emésztés folyamatát szimulálja.
A kifinomult műanyagból és fémből készült "gyomor" képes ellenállni az emberi gyomorban lévő korrozív savaknak és enzimeknek. A készülék elősegítheti az olyan szupertápanyagok fejlesztését, mint az elhízás elleni ételek, melyek elhitetik a gyomorral, hogy tele van.

Dr. Martin Wickham, a Norwich Táplálkozáskutató Intézet tudósának szabadalmaztatott, mesterséges készüléke, egy kétrészes modell, mely némileg nagyobb egy számítógépnél. A felső rész egy "kürtőt" tartalmaz, melyben az étel, a gyomorsavak és az emésztőenzimek keverednek össze. Amint ezen folyamat végbement, a táplálék egy ezüst fémcsőbe kerül, melyet egy sötét, áttetsző doboz vesz körül.

A mesterséges gyomor paramétereit szoftverrel állítják be, többek között azt, hogy mennyi ideig marad az étel a gyomor egy-egy részében, emellett előre lehet vetíteni, a különböző szakaszokon milyenek a hormonválaszok, illetve, hogy gyermek, vagy felnőtt gyomorról van-e szó. A korábbi modellekkel ellentétben, Wickham alkotása az emésztés fiziológiai elemeit is magába foglalja, többek között a táplálékot lebontó gyomor-összehúzódásokat és egyéb bélmozgásokat.

A mesterséges gyomor máris felkeltette a világ figyelmét. Egy cég például arra szeretné használni, hogy letesztelje, egy keksz képes-e kibocsátani egy speciális tápanyagot a vékonybélben. Egy másik csoport azt szeretné meghatározni segítségével, hogy a talaj szennyezőanyagai - melyeket a gyerekek játék közben lenyelhetnek - felszívódnak-e a szervezetben.

A modell a gyomorban végbemenő fizikai és kémiai reakciókra fókuszál, így még részletesebb információkat közölhet a táplálékok összetételéről, és azoknak az emésztésre gyakorolt hatásairól. Dr. Peter Ellis biokémikus szakértő szerint, a modell nagyon fontos, mert lehetővé teszi, hogy az orvosok megértsék, mi is megy végbe a belekben.

Az eddigi, mesterséges gyomormodellek jelentősen negligálták a táplálékok összetétele és az emésztés közötti kapcsolatot - mondja Ellis. Ha megértik, hogyan dolgozza fel az emberi szervezet a táplálékot, és a tápanyagok a gyomor mely részén szívódnak fel, a kutatók olyan táplálékokat fejleszthetnek ki, melyekkel manipulálhatják az emésztési folyamatot. Ez fontos tényező a közegészségügy szempontjából. Például, ha tudják, hogy a glükóz milyen gyorsan kerül a véráramba, azzal segíthetnek a diabéteszeseknek.

Egyes szakértők szerint, a mesterséges gyomornak azért vannak korlátai. Dr. Stephen Bloom londoni kutató szerint, a gyomor rendkívüli módon összetett szerv, így nem lehet olyan modellt létrehozni, mely mindezen funkciókat prezentálja. Bloom szerint ugyanakkor azon tény, hogy a gyomor segítségével megfigyelhetik az enzimek szerepét és a táplálék lebontását, nagyon értékes.

A valódi, emberi gyomor kapacitásának felét hozó mesterséges készülék, durván fél kilogramm ételt képes "elfogyasztani". A mai napig legtáplálóbb étke, a zöldségleves. Wickham szerint a modell olyan élethű, hogy a táplálék kiadására is képes.

A modellgyomor - mely a brit kormány támogatásával jött létre 1,8 millió dollárból épült meg. Wickham és csapata jelenleg már egy tucat céggel tárgyal, a gyomor jövőbeli felhasználását illetően.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halála után 35 évvel megszólalt Jim Morrison családja

Jim Morrison halála "szerencsétlen véletlen" volt, de életére visszatekintve elmondható, hogy… Tovább olvasom