Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Ehető gyapotot állítottak elő a szegény országoknak

Egy genetikailag módosított gyapotfajta, melynek magja többé már nem mérgező, proteinben gazdag élelmet jelenthet a szegény országok számára. A növényt kifejlesztő kutatók szerint a technológiával egyéb mérgező növényeket is fogyasztásképessé lehet tenni.
A gyapotmagok körülbelül 22 százalékban proteint tartalmaznak. A jelenleg a világon termelt gyapot mennyisége elég proteint tartalmaz ahhoz, hogy kielégítse 500 millió ember szükségleteit. A növény azonban a gosszipol toxint is tartalmazza, mely mérgező az állatokra és az emberre nézve is. A mérget csak a szarvasmarhákhoz hasonló kérődzők képesek biztonságosan megemészteni.

Az embereknél a gosszipol veszélyes szintre csökkenti a vér káliumszintjét, így fáradtságot és paralízist okozhat. Emellett azonban a toxinnak van egy meglepő mellékhatása, igen hatékony fogamzásgátló férfiak számára. Az ezen téren folytatott kutatásokat azonban a kilencvenes évek második felében abbahagyták. A hatvanas-hetvenes években már kísérletet tettek a toxin eltávolítására a gyapotnövényekből, ám ezek sorra kudarcot vallottak.

Keerti Rathore a Texas A & M Egyetem kutatója, sikeresen távolította el a gosszipolt a gyapotmagból anélkül, hogy megzavarta volna a növény többi részében a kártevők elleni védelmet biztosító méregtermelést. Ez azt jelenti, hogy a gyapot ehető magot termel majd, ám nem pusztítják el a növényevők. Rathore és csapata mindezt - Kínával és Ausztráliával folytatott 10 éves versenyben - RNS-interferencia (RNSi) technológiával érte el.

A kutatóknak sikerült megzavarniuk egy kulcsfontosságú enzimet, és 98 százalékkal csökkenteni a gyapotmagok gosszipol-tartalmát. A csapat kimutatta, a méreg hiánya örökíthető, és a gosszipolt nélkülöző növények alkalmasak lehetnek a nagy arányú mezőgazdasági felhasználásra. A technológia lényege, hogy el lehet vele "hallgattatni" egy gént. Ezzel lehetővé vált, hogy a csapat csak a gyapotmagokban iktassa ki a gosszipol-gént, ám a növény többi részében nem.

Danny Llewellyn az ausztráliai CSIRO növénybiológusa - aki szintén próbálkozott már a gosszipol eltávolításával - elmondta, a kutatás lehetővé teszi, hogy a gyapotmagot széles körben alkalmazzák állati takarmányként, emellett egyéb, értékes olajok - például repceolaj - helyett.

Jelenleg a természetes gyapotmagot korlátozott mennyiségben alkalmazzák szarvasmarhák takarmányozására, mivel az állatok bendőjében élő baktériumok képesek hatástalanítani a mérget. Ám a módosított gyapotmag a gyapotnövényeket még értékesebbé teheti a farmerek számára, mivel így már egyéb állatok - sertés vagy tyúkok - takarmányozására is alkalmasak, illetve akár emberi táplálékként is értékesíthetők.

Rathore szerint az RNSi-technológia talán a modern idők egyik legizgalmasabb találmánya. Számos kutató próbálja alkalmazni a rák, az AIDS, és a szívbetegségek felszámolásában. A kutató szerint a technológiával más terményeket is fogyaszthatóvá lehetne tenni, többek között a szegletes ledneket - Lathyrus sativus. Ezen zöldség egyfajta, vészhelyzetben alkalmazott terménnyé vált - főleg Ázsiában és Afrikában - mivel a legvadabb körülmények között is életben marad.

Ezen növény igen nagy proteintartalmú magvakat termel, ám egy olyan idegmérget is, mely nagy mennyiségben fogyasztva bénulást okoz. A gyapotmagvak dióhoz hasonlatos ízzel rendelkeznek. A gosszipol-mentes magokat be lehet sózni, vagy meg lehet pörkölni. Emellett el lehet keverni búzával, kukoricával, kölessel vagy cirokkal, így proteingazdag kenyér állítható elő.

Míg Rathore csapata sikeresen állított elő laborkörülmények között gosszipol-mentes gyapotmagot, a kutatás még korai szakaszában van. A méregmentességet eddig három generáción keresztül sikerült stabilan kimutatni, ám a kutatóknak még egy sor demonstrációra van szükségük terepen, emellett biztonsági teszteket is végeznek majd. A cél megbizonyosodni róla, hogy a méregmentesség stabil képesség marad. A csapat szerint a méregmentes gyapotmagok leghamarabb 10 év múlva kerülhetnek piacra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önsegítő robotot fejlesztettek ki amerikai kutatók

Amerikai kutatók olyan robotot fejlesztettek ki, amely az előre nem látható, váratlan helyzetekben… Tovább olvasom