Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Egyre több a kiskorú cukorbeteg

Egyre több kiskorút támad meg a cukorbaj szerte a világon, jórészt azért, mert a szülők és az orvosok nem ismerik fel időben a betegséget, amelyet sokáig a közép- és időskorral hoztak összefüggésbe - hangzott el egy a témával foglalkozó világkonferencián Fokvárosban.
A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) legfrissebb adatai szerint a cukorbaj - amelynek 1-es változata általában fiataloknál fordul elő, és amelynek 2-es változata korábban csak felnőtteknél volt megszokott - mind riasztóbb méreteket ölt. Évente körülbelül 70 ezer tizenöt év alatti gyereknél alakul ki a cukorbaj 1-es változata, míg a 2-es változat már a nyolcéveseket is megtámadja mind a fejlődő, mind a fejlett országokban.

"A diabétesz krónikus és általános betegséggé vált a gyermekek körében... és a ha nem ismerik fel időben, akár halálos kimenetelű is lehet" - nyilatkozta egy amerikai professzor a világkongresszus sajtótájékoztatóján a Reutersnek. A gyermekkorú cukorbetegek számának növekedése része egy szélesebb körű "diabéteszjárványnak", amely a szakemberek szerint csaknem 400 millió embert fog megbetegíteni 2025-re.

Az IDF 2007-et gyermekévnek nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a kiskorúakra leselkedő egészségügyi veszélyekre. A diabéteszjárvány fő oka az elhízottság rohamos terjedése. A cukorbaj hátterében jóformán mindig megtalálható a túlzott evés és a mozgáshiány. Még nagyobb probléma, hogy a cukorbajt többnyire se a szülők, se az orvosok nem ismerik fel időben a gyermekeknél, és az olyan tüneteket, mint a nagyfokú szomjúság, vagy a szélsőséges fáradtság, gyakran nem a kialakuló cukorbaj "számlájára írják". Pedig a korai diagnózis hatékony kezelést tesz lehetővé, ám ha későn ismerik fel a betegséget, nehezen, vagy egyáltalán nem kerülhető el a tragédia.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó holdbázist hoz létre a NASA

A NASA úgy döntött, bázist hoz létre a Holdon. Az űrügynökség hétfőn ismertette a nagyközönséggel a… Tovább olvasom