Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Éghajlatváltozás okozhatta két nagy civilizáció vesztét is

Az éghajlat - akkori - változása okozhatta több mint ezer éve a kínai Tang-dinasztia és a közép-amerikai maja civilizáció pusztulását - fejtik ki a Nature című amerikai folyóirat legfrissebb, csütörtöki számában megjelent egyik írás szerzői.
A németországi Potsdamban működő GeoforschungsZentrum központ tudósának, Gerald Haugnak vezetésével folytatott nemzetközi kutatás keretében azt vizsgálták, miért omlott össze csaknem párhuzamosan, Kr.u. 900 táján a nagy ázsiai birodalom és a dél-amerikai maja társadalom - és az okot az ázsiai monszun-szelek akkori változásában találták meg.

A (monszun)széljárás változása következtében elapadtak az ég csatornái, az esőzések elmaradása miatt szárazság alakult ki, a termés mennyisége katasztrofálisan csökkent, és ez általános elszegényedésre vezetett - emiatt alakultak ki ezekben a társadalmakban olyan feszültségek, amelyek végül e civilizációk vesztét okozták.

A tudósok a Kína délkeleti részén lévő Hukuang tó fenekén vizsgálták a talajrétegeket, elemezték mágneses tulajdonságaikat és titánfém-tartalmukat, és ebből vontak le következtetéseket az 1100-1300 évvel ezelőtti kelet-ázsiai monszun-szelek erejére vonatkozólag. A monszun télen a tenger felé fúj (száraz monszun), nyáron a szárazföld felé (nedves monszun).

Gerald Haug és a vele dolgozó kínai és amerikai tudósok megállapították, hogy az utóbbi 16 ezer évben három olyan időszak volt, amikor a téli monszun erős, az éghajlat pedig igen száraz volt Kínában. Az utolsó ilyen periódus idején következett be a 618 és 907 között uralkodó Tang-dinasztia lehanyatlása. Három évszázadig tartó fennállása idején virágzott a művészet és élénk volt a kereskedelem Indiával és a Közel-Kelet országaival, ám a 10. század elején általános felkelés söpörte el.

A kutatók szerint a tropikus esők övezetének változása globális lehetett, és ez szolgáltathat legalább részleges magyarázatot a Kr.u. 250 és 900 közötti maja civilizáció klasszikus korszakának leáldozására is. A mai Mexikó és Guatemala területén több évszázadon át fennállt maja birodalom hieroglifa-alapú írásával, díszítő művészeteivel, nap-kalendáriumával és piramisaival tűnt ki, ám "aranykora" csúcsán hirtelen összeomlott.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idei év lesz a legmelegebb a Földön

Az idei év lesz a legmelegebb a Földön, amelynek során hőmérsékleti rekordok születnek majd a… Tovább olvasom