Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Díjat kap Berlinben életművéért Mészáros Márta

Életműve elismeréseként Mészáros Mártát az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Kamera Díjjal tünteti ki február 13-án.
A jeles alkalomból műsorra tűzik a berlini Filmpalastban az Örökbefogadás című filmet, amelyért 1975-ben a fesztivál történetében először kapott rendezőnő Arany Medvét.

Mészáros Márta 1975-ben elsőként vett részt a berlini filmfesztiválon Magyarországról. Elek Judit Istenmezején és Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjeit mutatták be ekkor Berlinben. Mészáros Márta filmje négy díjat nyert el, köztük a fesztivál fődíját, az Arany Medvét.

Az Örökbefogadás című film nemcsak Magyarország és a Berlinale kapcsolatában volt mérföldkő, hanem a fesztivál történetében is, hiszen Mészáros Márta lett a legelső rendezőnő, akit a berlini Arany Medvével jutalmaztak.

A Berlinale Kamera Díj egyfajta köszönetnyilvánítás, amellyel 1986 óta azokat a filmes személyiségeket honorálják, akik a fesztivál történetében meghatározó szerepet játszanak.

Az elismerést a fesztivál igazgatójától Dieter Kosslicktól Mészáros Márta személyesen veszi át február 13-án a Filmpalastban, ahol újra levetítik az Örökbefogadás című filmet - írja sajtóközleményében a Magyar Filmunió.

További ünneplésre ad okot az idei berlini filmfesztiválon a John Templeton Filmdíj tízéves fennállásának évfordulója. Fekete Ibolya ebből az alkalomból hivatalos Berlinbe, Chico című filmjéért ugyanis 2001-ben elnyerte e rangos elismerést.

Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére, Iszka utazása, Boldog új élet, Férfiakt és Szabadság, Szerelem - A fesztiválon bemutatandó öt magyar alkotás mellett a „Fórum" válogatásban Srdan Golubovic A csapda című műve kapott meghívást. A szerb-német-magyar koprodukció az Új Budapest Filmstúdió részvételével készült, koproducere Kántor László volt.

A magyar filmesek legifjabb generációját a Berlinale Talent Campus-on Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész és Vadócz Péter rendező képviseli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlen Egyiptom a világ hét ''új'' csodájával

Noha a világ hét "új" csodájáról máig a világ minden részén voksoló 24 és fél millió ember eddig is… Tovább olvasom