Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Csempészett műtárgyat árverezett a Christie's

November 9-én, csütörtökön botrányt okozó aukciós tétel kerül kalapács alá a londoni Christie,s árverőháznál. A Bulgáriából kicsempészett bizánci ezüsttál eladásával kapcsolatban Szófia máris tiltakozását fejezte ki.
Szófia szeretné megakadályozni, hogy a Christie's elárverezzen egy bizánci műkincset. A november 9-én, csütörtökön kalapács alá kerülő ezüsttál a bolgárok állítása szerint ugyanis állításuk szerint törvénytelen úton jutott ki az országból. A 1,5 millió levára (mintegy 767 ezer euróra, vagyis közel 200 millió forintra) becsült értékű lelet egy engedély nélküli ásatáson került elő még 1999-ben, és úgy csempészték ki Bulgáriából - indokolta kérését a bolgár kulturális miniszter, Sztefan Danailov a nagynevű aukciós háznak írt hétfői levelében. A politikus hozzátette, a Christie's a múltban elismerést vívott ki magának azzal, hogy nem bocsátott aukcióra kétes, vagy tisztázatlan eredetű műkincseket, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy az árverőház visszatartja a bizánci ezüsttálat, legalábbis, amíg nem derül fény annak származási útvonalára.

Hasonló, ám még ennél is súlyosabb bonyodalmakat okoztak a Magyarországról kicsempészett, mintegy 100 millió fontra becsült Seuso-kincsek. A műkincseket ugyanis nemrég kiállították a Bonhams aukciósház londoni központjában. Roger Bland, a British Museum szakértője a The Guardian című lapnak az esettel kapcsolatban elmondta, nehezen érthető, hogy a Bonhams mit is akar elérni a zártkörű bemutatóval, a brit kormány vonatkozó útmutatásai alapján ugyanis egyetlen brit múzeum sem vehetné meg, sőt nem is kölcsönözhetné ki a gyűjteményt. Bland szerint közvetett bizonyítékok utalnak erőteljesen arra, hogy a Seuso-kincs Magyarországról került ki. A Seuso-kincsek magyar fél ellenérzete melletti kiállítása a Bulgáriából származó műkincs tervezett eladásához hasonlóan nagy port vert fel, ám egyelőre mindkét esetben tisztázatlan a műkincsek múltja és jövője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valamikor a szárazföldön éltek a delfinek?

A megszokott egy helyett két pár hasuszonnyal rendelkező delfint fogtak a japán partok közelében -… Tovább olvasom