Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Cápákat harapott ketté a tengeri szörnyek első királya

Kutatók szerint a Dunkleosteus terrelli lehetett "a tengeri szörnyek első királya". A prehisztorikus hal 10 méteres volt és tonnákat nyomott. Pengeéles fogakkal tarkított állkapcsával olyan cápákra vadászott, melyeknek akkor még nem voltak a hús tépésére alkalmas fogaik.
A kutatók most kimutatták, hogy a Dunkleosteusnak volt a legerőteljesebb állkapcsa a halak között. Harapása a T. rexével és a modern alligátorokéval vetekszik. A hal 400 millió évvel ezelőtt élt.

"A Dunkleosteus terrelli képes volt bármit felfalni környezetében" - mondja a kutatás vezetője, Philip Anderson. A kutatók eddig is tudták, hogy a Dunkleosteus korának domináns ragadozója volt.

Ám Anderson és Mark Westneat a fosszilis maradványok alapján most számítógépes modellt készített a hal izmairól és harapásáról. A kutatók arra jutottak, hogy a ragadozó állkapcsa több mint 5 tonnás erővel csapódott össze, így majdnem négyszer erősebben harapott, mint a T. rex. Az állkapcsokat egyedülálló, négy forgó ízületen alapuló mechanizmus mozgatta.

A hal emellett rendkívül gyors is volt, állkapcsát a másodperc ötödrésze alatt nyitotta ki. Ennek következtében gyakorlatilag szívóerőt hozott létre, mely a zsákmányt a szájába húzta. A halaknak általában igen erőteljes vagy gyors harapásuk van, de nem mindkettő. (Fotó: Michael LaBarbera, Field Múzeum)

A Dunkleosteus a Placodermae csoport számos fajainak egyike. Ezen csoport páncélos, a Devon-korszakban élt halakat ölel fel, melyek 415-360 millió évvel ezelőtt uralták a vízbeli ökoszisztémákat. A hal erőteljes harapása lehetővé tehette, hogy más, páncélos vízi lényekkel táplálkozzon, többek között cápákkal és ízeltlábúakkal.

Ha a hal életben maradt volna, napjainkban az egyik legfélelmetesebb ragadozó lenne. Westneat szerint ha összeresztenének egy fehér cápát és egy Dunkleosteus, akkor valószínűleg az utóbbi nyerne

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a meleg miatt a születő hím krokodilok száma

Az emelkedő hőmérséklet egyre több nőstény és egyre kevesebb hím krokodil világra jöttét idézheti… Tovább olvasom