Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az interneten találta meg a háza melletti ókori villát

Luca Mori olasz számítógépes rendszerszervező internautaként - vagyis a világhálón hajózva - saját lakhelye közelében ókori villa romjaira bukkant.
Mori saját otthonát kereste a Google világtérképén (Google Earth), ahol bárkli megtalálhatja akár a házat is, amelyben lakik. Lakóhelye, a Párma közeli kis település, Sorbolo közelében a szántóföld-parcellákat keresztező sötétebb foltokat fedezett fel a műholdképen. Nagyobb nagyításban megnézve derékszögű alakzatokat is látott a szemkontúrhoz hasonló, kb. 500 méter nagyságú ovális körvonal belsejében.

Mori sejtette, hogy valami emberkéz alkotta dolog lehet a föld mélyén, és a világhálón keresztül kapcsolatban lépett a pármai nemzeti régészeti múzeum szakembereivel, aki elmentek megnézni a helyszínt.

Először valami bronzkori településre számítottak, de amikor kisebb ásatás során kerámiadarabokat találtak, arra a véleményre jutottak, hogy egy ókori római villa állhatott a helyszínen még valamikor a Krisztus születése előtti időkben. A szemkontúr szerű alakzat folyómeder lehetett, amely közrefogta az uradalom vagy a kis mezőgazdasági település utcáit. A részletesebb feltárásra várni kell a szükséges engedélyek és anyagi források miatt.

Mori első lelkesedésében világhálós naplóján tette közzé a felfedezést, majd oldalt nyitott az amatőr világhálós régészek számára, amit felkapott az olasz és a nemzetközi sajtó. Különösen a dél-amerikai régészek fantáziáját mozgatta meg az új kutakodási lehetőség, de szomorúan tapasztalták, hogy a Google térképe nem egyformán részletes, a lakatlan távoli területekről csak távlati képeket mutat - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió- és tévétársaság honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom