Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az állatok is képekben álmodnak?

Amikor a patkányok összebújnak egy kis szundikálásra, napi tevékenységükről "filmeket" játszanak vissza, mely a kutatók szerint az álmodás állati megfelelője.
Matthew Wilson kutató szerint a vizsgálat közelebb viszi a tudósokat ahhoz, hogy megértsék az állati álmok természetét és fontos adatokat szolgáltasson arról, hogy mi az alvás szerepe a korábbi tapasztalatok emlékeinek feldolgozásában.

Egy korábbi vizsgálat során Wilson lemérte a patkányok agyának memóriaközpontja - hippokampuszának - aktivitását éber és alvó állapotban. Kiderült, hogy az állatok ébren a megtapasztalt eseményekről emlékeket formálnak, majd alvás közben azokat visszajátsszák. Ám azt nem tudták, hogy a patkányok aktuális képeket játszanak-e vissza.

Az emberi álmokban élénk képek fonódnak össze egy emlékfilmmé. Annak kiderítésére, hogy a patkányok is képeket játszanak-e vissza, Wilson és Taojun Csi lemérte a patkányok agyi aktivitását a memóriaközpontban és a vizuális kéregben, miközben azok különböző talaj- és falmintákkal tarkított útvesztőkben rohangáltak. Az agyi területek speciális mintákat mutattak, miközben az állatok érzékelték környezetüket az útvesztőben.

Ezt követően, miközben a rágcsálók aludtak, a kutatók újra lemérték az agyi aktivitást. Kiderült, hogy a patkányok egy egész filmszalagot pörgetnek át az útvesztőben tapasztalt élményeikről. Az éber állapotban megfigyelt idegkisülések pontos mintái ismét megjelentek a vizuális és a memóriarégiókban alvás közben.

A kutatók a patkányok agyában az egyes neuronok aktivitását is rögzítették, miközben az állatok aludtak vagy ébren voltak. Kiderült, hogy ugyanazon neuronok aktiválódtak alvás közben, mint ébren.

Ezen eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy alvás közben a vizuális terület neuronjai egyfajta "párbeszéd" során "beszélgetnek" a memóriaközpont neuronjaival, azt sugallva, hogy a patkányok szundikálása segít megerősíteni a napi élményeket és így megőrizni az emlékeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki nyer idén Grammyt?

A jelölések december 7-ei bejelentése után megindult a tippverseny: ki hány Grammyvel távozik… Tovább olvasom