Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Átadták a filmszemle díjait

Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a kedden véget ért 38. Magyar Filmszemlén. A Fábri Zoltán emlékének ajánlott filmszemle díjátadó ünnepsége este hétkor kezdődött a Jövő Háza Központban.
Bollók Csaba filmje a legjobb szerzői filmnek járó díjat kapta a lelki mélység realista és őszinte megközelítéséért, a meggyőző integritásért.

Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmjét a legjobb műfaji alkotásnak ítélte a szakmai zsűri, elismerve a film ötletességét, gazdag humorát.

A legjobb rendező díját Szász János kapta az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmért, amely az indoklás szerint merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig.

A legjobb operatőr elismerés szintén az Ópiumhoz kapcsolódik: ennek fényképezéséért ítélték Máthé Tibornak.

A zsűri döntése szerint a legjobb forgatókönyv díját Elek Judit: A hét nyolcadik napján című műve nyerte el.

A legjobb női alakításért Kovácsa Katát díjazták a Kythera című filmben nyújtott teljesítményéért, míg a legjobb férfi alakításért járó elismerést Zsótér Sándor kapta a Töredék-béli játékáért.

A 2007-es filmszemle kisjáték- és kísérleti filmes zsűrijének döntése alapján ebben a kategóriában Nemes Jeles László Türelem című filmje volt a legjobb.

Az év legjobb dokumentumfilmje Kincses Réka: Balkán Bajnok című alkotása, a legjobb tudományos-ismeretterjesztő film pedig Kóthy Judit és Kocsis Judit műve, a Forró ősz a hidegháborúban.

A filmszemlén több mint tíz különdíjat is odaítéltek:

A Magyar Rendezők Társasága, a HSD által alapított Stáb mestere-díjat Galsainé Einhorn Zsuzsa berendező és Krasnyánszky Gyula pirotechnikus nyerte el.

Az Országos Diákzsűri fődíját, a Zöld Holló-fődíjat Bollók Csaba kapta az Iszka utazása című filmért, a minden képkockából sugárzó őszinteségéért, amely az indoklás szerint képes volt egy ilyen, csak ritkán belátható világot a közönség elé tárni.

A Színház és Filmművészeti Egyetem Film-főtanszak hallgatói a 2006-os esztendő legjobb tanárának járó Nyakkendő-díjat Sellő Hajnalnak ítélték oda.

A Magyar Filmplakát-kiállítás és -verseny szakmai díját Pálos György Sztornó című filmjének plakátja kapta, amelynek tervezője: Behan Mária.

A közönségdíjat a helyszíni és az internetes szavazok alapján Goda Krisztina: Szabadság, Szerelem című filmjének plakátja nyerte el, tervezői: Kovács Gergely és Juhász Örsi.

A január 31-én kezdődött szemle versenyprogramjában 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti-és kisjátékfilm, valamint 8 tudományos-ismeretterjesztő film szerepelt. Az első két napon a dokumentumfilmek versenyét tartották, csütörtöktől a kísérleti-és kisjátékfilmekkel, illetve a játékfilmekkel folytatódott a program. A legutolsó, hétfői közlés szerint, vasárnap estig 38 ezer jegyet adtak el a szemlén, és 40 pótelőadást tűztek ki.

A kiállítás szakmai partnere, a Multireklám ZRt. díját a szakmai zsűri által kiválasztott Sztornó című filmplakát készíttetői, a film producere, Czabán György és a forgalmazó Hungarotop igazgatója, Prukner Pál kapta.

A Mozisok Országos Szövetségének elismerését a 2006-os naptári évben a legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilm, a Szabadság, Szerelem nyerte el.

Az Országos Rádió és Televízió Testület nézettségi díját a legmagasabb nézőszámot elért játékfilm, a Csak szex és más semmi alkotói nyerték el. A díj kiírása azokra a filmekre vonatkozik, amelyek 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között kerültek moziba, és az idei filmszemlét megelőző esztendőben 12 teljes műsorhét állt a forgalmazás rendelkezésére.

Az internetes közönségszavazatok alapján a legjobb nagyjátékfilmnek járó filmhu-díjat Konyec című filmjéért Rohonyi Gábor kapta.

Az internetes közönségszavazatok alapján a TV2 25 millió forintos különdíját a szavazók körében legnépszerűbb film, szintén a Konyec nyerte el.

A külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján a Gene Moskowitz-díjat Szász János kapta az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmjéért.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

38 ezer jegyet adtak el eddig a filmszemlén

A 38. Magyar Filmszemlén vasárnap estig 38 ezer jegyet adtak el az Uránia Nemzeti Filmszínház és a… Tovább olvasom