Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Aggódnak a véletlen bálnabalesetek miatt Japánban

Januárban a Yoshihama-öbölben, rögzített halászhálókban, egy csapat japán halász egy fiatal nőstény holttestére talált. 2005 óta ez volt a negyedik olyan bálna, mely csapdába esett, belegabalyodott a halászhálókba és megfulladt.
Carl Gustaf Lundin a Természetvédelmi világszövetség kutatója szerint a nőstény halála rendkívül aggasztó, mivel a világ egyik legveszélyeztetettebb bálnapopulációjáról van szó.

A szürke bálnák - melyek Ázsia csendes-óceáni partjai mentén vándorolnak - populációja majdnem teljesen kihalt az 1900-as évek elején a bálnavadászat és egyéb tényezők miatt. A hatvanas évekre a populáció lassan regenerálódni látszott, ám még ma is igen sérülékeny. A szürke bálnák populációja a Csendes-óceán másik részén - Amerika nyugati partjainál - nagyon jó állapotban van, köszönhetően az ott életben lévő, igen komoly védelmi intézkedéseknek. Ám az ázsiai populáció a Világszövetség becslései szerint 120 egyedet számlál, melyek közül csak 20-25 a szaporodóképes nőstény.

Egy évtizeden át, 2004-ig, Japán csak két szürkebálna-tetemet figyelt meg partjainál. Mindkét állat partra vetődött és valószínűleg természetes ok miatt pusztult el. A helyzet azóta változott - azonban senki nem tudja miért. Egyes szürke bálnákat sikerül élve kimenteni a halászhálókból, ám mások már azelőtt meghalnak, hogy a segítők megtalálnák őket.

A japán kormány tudatában van annak, hogy a bálnák alkalmanként csapdába esnek a halászhálókban. 2001-ben a Japán Halászati Ügynökség úgy döntött, lehetővé teszi, hogy a halászok a csapdába esett bálnák húsát eladják, részben azért, hogy pénzt keressenek a károsodott halászhálók kompenzálására. Az Ügynökség azt tanácsolta a halászoknak, hogy a szürke bálnákkal tegyenek kivételt, bár technikailag nem született törvény ennek betartatására.

2006-ban a szervezet ismét közleményt adott ki, melyben felhívta a halászok figyelmét, hogy csapdába esett szürke bálnák húsát ne adják el, ennek érdekében a törvény módosítását fontolgatták. Azonban ezen változtatásra nem került még sor. A Halászati Ügynökség ezen legutóbbi halálesetet alaposan kivizsgálja, az eredményeket pedig a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács következő ülésén ismerteti.

A tengeri emlősök kutatója, Toshio Kasuya szerint a japán kormánynak kellene lépnie az állatok védelmét elősegítő intézkedések terén. Fel kellene hívniuk a figyelmet arra, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a bálnák mielőbbi kiszabadítására, és olyan technológiákat fejlesszenek ki, melyek megakadályozzák, hogy az állatok csapdába essenek. Kasuya szerint a figyelmeztető hangot hallató halászhálók megfelelő megoldást jelentenének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

38 ezer jegyet adtak el eddig a filmszemlén

A 38. Magyar Filmszemlén vasárnap estig 38 ezer jegyet adtak el az Uránia Nemzeti Filmszínház és a… Tovább olvasom