Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A rovarok elszaporodásával járhat a globális felmelegedés

A földi hőmérséklet emelkedése a rovarok számának világméretű növekedéséhez vezethet, mely potenciálisan végzetes következményekkel lehet az emberek számára.
A vizsgálat azt mutatja, hogy a melegebb területeken élő rovarfajok nagyobb valószínűséggel mennek keresztül a gyors populációs növekedésen, mivel gyakrabban szaporodnak és metabolizmusuk is gyorsabb. Az eredmények aggódással töltik el a kutatókat, mivel a globális felmelegedés még több gyorsan növekvő rovarpopulációk felemelkedését teheti lehetővé.

A következmények sokkal komolyabbak lehetnek, mint néhány újabb rovarcsípés a nyarak során. "Ha a terményekkel táplálkozó rovarokról van szó, akkor több rovarirtóra lesz szükség, mely igen költséges" - mondja Melanie Frazier kutató. A rovarok terjesztette betegségek újabb aggodalmat keltenek. A malária, a Lyme-kór és az egyéb betegségek a vírushordozó rovarokkal terjednek az emberek között, a rovarpopulációk felduzzadása több fertőzést jelenthet.

A kutatók már megfigyelték, hogy a maláriazónák is terjednek, újabb esetek tűnnek fel korábban érintetlen területeken. A változás a tudósok szerint az emelkedő hőmérséklet és a moszkitók számára megfelelő élőhelyek kiterjedése miatt következik be. Az új kutatás szerint, az emelkedő hőmérséklet azt jelentheti, a rovarok nemcsak elterjedhetnek, hanem sokkal gyorsabban szaporodhatnak is. Frazier úgy gondolja, még korai lenne előre vetíteni, mely fajok adaptálódnak majd, és melyek halnak ki.

A kutatónő és csapata 65 rovarfajt vizsgált meg és kapcsolatot talált a meleg klíma és a populációnövekedés között minden fajt érintően. Ugyanakkor figyelmeztet, egyelőre nincs megfelelő módszer arra, hogy a kutatók megállapíthassák, mely fajok lesznek képesek alkalmazkodni az új, melegebb területekhez. Ugyanakkor Frazier szerint nem kell sokat várnunk, hogy megtudjuk. A rovarok nagyon gyorsan adaptálódnak, így valószínűleg még láthatjuk majd a változásokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van Gogh-kiállítás nyílik decemberben Budapesten

Vincent van Gogh alkotásaiból nyílik kiállítás decemberben a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol… Tovább olvasom