Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

70 millió éves bébi dinoszauruszt találtak az Antarktiszon

Egy masszív vulkánkitörés ölhetett és őrizhetett meg egy bébi dinoszauruszt, melynek csontvázát - fajtájának egyik legjobb állapotban fennmaradt maradványa - az Antarktisz fagyott talajában lelték meg.
A Plezioszauruszok - ősi, tengeri hüllők, evezőszerű uszonyokkal - körülbelül 70 millió évvel ezelőtt úszkáltak a Déli-óceánban, amikor a Föld óceánjai még sokkal melegebbek voltak, mint napjainkban. A másfél méteres csontváz a kutatók hite szerint azért bébi plezioszaurusz, mivel csontjai még nem fejlődtek ki teljesen. A kifejlett állatok elérhették a 9,7 méteres testhosszot is.

A fosszília gyomorrésze nagyon jó állapotban maradt fenn, a kutatók számos apró, kör alakú gyomorkövet - gasztrolit - találtak a hasüregben. A lelőhelyen a tengeri homokban rétegzett, vulkáni hamu figyelhető meg. A kutatók azt gyanítják, hogy a St. Helens 1980-as kitöréséhez hasonlatos, masszív vulkánkitörés pusztíthatta el az állatot. A csontvázban nagyon jó állapotban maradt fenn a hamuból származó kovasav.

Az állat koponyája elkerült a csontváztól, ám a Vega-szigeten tomboló szél -óránkénti 113 kilométer - miatt a csapat egyelőre nem találta meg azt. 1998 óta a kutatók rengeteg plezioszaurusz és mozaszaurusz - óriási alligátorokra emlékeztető tengeri hüllők - maradványait találták meg a szigeten. A legutóbbi út során két másik plezioszaurusz-fosszíliát és igen fejlett madarak maradványai is előkerültek.

A kutatók úgy hiszik, hogy a lelőhely, ahol a bébi dinoszaurusz előkerült, sekély vizű óvoda lehetett, ahol a fiatal állatok addig éltek, míg el nem érték azon kort, mellyel már a nyílt vízzel is megpróbálkozhattak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rovarírtó lehet a Stradivari-hegedűk titka?

Egy új vizsgálat szerint a cremonai mesterek által készített hangszerek azoknak a korabeli… Tovább olvasom