Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

60-70 ezer éve terjedhetett el a modern ember Afrikából

Egy 36 ezer éves dél-afrikai koponya az első fosszilis bizonyítéka lehet annak, hogy a modern emberek 70000-50000 évvel ezelőtti tartományban elhagyták Afrikát, hogy kolonizálják Eurázsiát - sugallja egy új kutatás.
Ted Goebel antropológus szerint, néhány évvel ezelőttig mindez jórészt teória volt, mely némi genetikán alapult. A kutató szerint az utóbbi években kezdték el halmozni a modellt alátámasztó régészeti, genetikai és antropológai bizonyítékokat. A teória szerint a modern emberek 60-70 ezer évvel ezelőtt terjedtek el Afrikából.

A kutatók ma mindössze csak vázolni tuják, hogy az anatómiailag modern emberek - akik 195 ezer évvel ezelőtt jelentek meg Kelet-Afrikában - hogyan is terjedtek el a kontinensen Közel-Keletig, Ázsiáig, Ausztráliáig és Európáig. A rejtély, azonban részben a szubszaharai afrikai térségből származó igen ritka, 70-15 ezer éves emberi maradványok miatt jelentős részben fennmaradt.

Az Afrikából történő elterjedés teóriája szerint a modern emberek relative nemrégen hagyták el Kelet-Afrikát és nyomultak be 70-50 ezer évvel ezelőtt Dél-Afrikába, a Közel-Keletre, Eurázsiába és Ausztráliába. Ezen elméletet nemcsak ezen legújabb felfedezés támasztja alá, hanem egy másik, oroszországi lelet is. Oroszországban ugyanis körülbelül a dél-afrikai koponyával megegyező korú emberi fogakat és tárgyi leleteket találtak.

A koponyát a Frederick E. Grine antropológus vezette csapat találta meg. A fosszília eredetileg a dél-afrikai Hofmeyr közeli folyóágyból került elő 1952-ben, ám soha nem sikerült korát pontosan meghatározni. Grine elmondta, először egy kollegája könyvespolcán szúrta ki a koponyát Cape Town-ban, és megdöbbent, hogy az mennyire hasonlít az Európában talált, első, modern emberek koponyáira. Ez ösztönözte arra, hogy újra megvizsgálja a leletet.

Mivel a radiokarbon technikával nem tudta megállapítani a fosszília korát, Grine a koponya agyüregéből kinyert homokszemcséket elküldte kollégáinak az angliai Oxford Egyetemre. Ott Richard Bailey és csapata kifinomult optikai és uránium-kormeghatározó technika segítségével megállapította, hogy a homokban lévő kvarckristályokat mikor érte utoljára napfény. A válasz - 36 ezer évvel ezelőtt- megadta nekik a koponya korát.

Katerina Harvari, a németországi Max Planck Kutatóintézet antropológusa aztán a koponyát összehasonlította a neandervölgyi leletekkel, majd a Jégkorszak európai embereinek - kb. 35-11500 évvel ezelőtt - maradványaival. Grine szerint a koponya meglepően kevés hasonlatosságot mutat a Khoe-San - busmanok - emberekével, akik legalább 15 ezer évvel ezelőtt éltek Dél-Afrikában.

A kutató szerint a legközelebbi hasonlóságokat a Jégkorszak európai embereinek koponyái szolgáltatták. Mindez azt jelenti, hogy a koponya nagyon hasonlít ahhoz, amit ugyanezen időszakban Kelet-Afrikában látnánk - mondja a kutató. "Más szavakkal, amikor a koponyára nézek, az úgy tűnik, mintha az összes modern ember legutóbbi, közös őse lenne" - mondja Griner.

Egy másik, a Science-ben megjelent kutatásban, Mihail V. Anikovics és csapata emberi fogakat és tárgyi leleteket talált a Don-folyó partján, mintegy 400 kilométerre Moszkvától. A leletek kora körülbelül 45 ezer év. A modern emberekről eddig úgy hitték, hogy körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt terjedtek el Közép- és Nyugat-Európában.

Anikovics eredménye azt sugallja, hogy az emberek valamivel hamarabb vándoroltak Kelet-Európába, minthogy letelepedtek volna a kontinens középső és nyugati részein. A leletek alapján úgy tűnik, hogy az első modern emberek egy másik útvonalon juthattak el Európába, mint korábban gondolták.

John Hoffecker régész szerint meglepő, hogy olyan leletet találtak, mely azt mutatja, hogy a modern emberek ilyen korán megjelentek Európa egyik leghidegebb és legszárazabb részén. Hoffecker szerint egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a modern emberek legkorábban Európa déli és középső részein - mint Bulgária és Görögország telepedtek le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánosságra hozzák a megfagyott felfedező utolsó levelét

Teljes egészében nyilvánosságra hozzák Robert Falcon Scott kapitány utolsó levelét, amelyet az… Tovább olvasom