Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

2040-re jég nélkül maradhat a Jeges-tenger

2040-re jég nélkül maradhat a Jeges-tenger, azaz évtizedekkel korábban, mint eddig számították - mutatta ki egy új, a globális felmelegedés hatásait vizsgáló kutatás. A forgatókönyvet számítógépes modellek vetítették előre, melyek azt feltételezik, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nem csökken.
A szén-dioxidhoz hasonlatos, az atmoszférába kerülő gázokat a globális felmelegedés fő előidézőinek tekintik. Számítógépes modellek szerint, ha a gázok felhalmozódása az atmoszférában a jelenlegi ütemben tovább nő, a tengeren lévő jégtakaró mennyisége évtizedekig csökkenni fog mígnem eltűnik.

Az egyik szimulációban a szeptemberi tengeri jégtakaró 6 millió kilométerről 2 millióra csökkent 10 év alatt. A szimuláció szerint 2040-re a tengeri jégtakarónak csak apró darabkája marad Grönland és Kanada északi partjainál, míg az óceán többi része nyáron teljesen jégtelenné válik. A téli jégtakaró 3,7 méteres vastagsága 1 méterre csökken.

Bruno Teemblay kanadai kutató szerint a Jeges-tenger jégtakarója olyan, mint egy hatalmas tükör. Visszaveri a Nap energiáját az atmoszférába és megakadályozza, hogy annak nagy részét az óceán nyelje el. Ám ahogy a melegebb átlaghőmérséklet megolvasztja a jeget, ezen tükör zsugorodik. A kisebb tükör pedig azt jelenti, hogy az óceán több napenergiát nyel el, mely további melegedést okoz. Ezen melegedés miatt még több jég megy össze, ami további hőelnyelésben nyilvánul meg.

"Pozitív visszacsatolási hurok jön létre, ami nagyon hatékony módja a jégtakarótól történő megszabadulásnak" - mondja a kutató.

Sőt mi több, a klímamodellek azt is sugallják, hogy a globális felmelegedés megváltoztatja majd az óceáni cirkulációs mintákat és melegebb áramlatokat visz majd a Sarkkörhöz. Tremblay szerint a vékony jégtakaróval és a meleg vizekkel kombinált sarki nyár lehet a határpont.

A Jeges-tenger eltűnése azonban halálra ítélheti a jegesmedvéket, melyek a jégen szoktak vadászni. A helyi emberek szintén képtelenek lesznek a jég segítségével vadászni, így alkalmazkodniuk kell a változásokhoz. Sőt mi több az olvadó jég új hajózási útvonalakat nyithat a Sarkkörön keresztül és egyfajta versenyt is elindíthat az újonnan megnyílt területek kiaknázására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozart összes műve az interneten

A Salzburgban működő Nemzetközi Mozart Alapítvány ingyenesen elérhetővé tette Mozart több mint 600… Tovább olvasom