Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

1300 éves hajóra bukkantak Haifa közelében

Egy 1300 éves hajó maradványainak segítségével szándékoznak izraeli tudósok tanulmányozni a térség történelmének e kevéssé ismert szakaszát. A hajót tíz éve találták Haifa közelében egy öbölben, de a leletről csak most számoltak be.
A Haifai Egyetem munkatársai azt állítják, hogy a hajó a Szentföld történelmének olyan időszakából származik, amelyről csak keveset lehet tudni, ezért sokat segíthet a kutatásban. Arról az időről van szó, amikor az arabok már meghódították a Közel-Keletet, s a tudósok egyebek között arról is vitáznak, hogy érkezésük után fennmaradtak-e a korábbi kereskedelmi hagyományok.

Az 1300 évesre becsült hajó az egyetlen, amely ebből az időből fennmarad. Négy-öt fős legénysége lehetett, és a part mentén fel-alá hajózva kereskedelmi tevékenységet folytatott, erre utalnak az edényekben talált hal-, szentjánoskenyér- és olajbogyó-maradványok.

Mivel a sivatagból érkező arab hódítóknak nem volt tengerészeti hagyományuk, nem valószínű, hogy a legénység arab lett volna. Akkoriban egyébként is a legtöbb ember keresztény, zsidó és hellén volt a még kicsi arab népesség mellett. Amikor a hajó elsüllyedt, a Szentföldet Damaszkuszból kormányozták, amelynek uralkodói éppen akkortájt építették fel Jeruzsálemben többek között a Sziklamecsetet és az Al-Aksza mecsetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett a világ első lombik orrszarvúja Budapesten

Kedd este 17 óra 55 perckor egészséges utódot hozott a világra Lulu, az állatkert szélesszájú… Tovább olvasom