Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Zene, amin felnőttünk - újratöltve

Gereben Zita és elismert muzsikusokból álló csapata a jazz és az igényes könnyűzene határvidékére kalandozott az új "Our places" albummal. A 13 saját szerzemény az elmúlt évtizedek műfaji hagyományaira építő, mégis modern, lendületes zenét ötvöz a fiatal énekesnő egyénien kellemes hangszínével.
Az "Our places" lemezbemutató koncerten a Gereben Zita Quintet tagjai parádés szólókkal gazdagították a tizenhárom új dalt a Budapest Jazz Clubban. A fiatal közönség jól fogadta az irányváltást. Ennek lényege, hogy az első, intimebb hangulatú lemez után most a popzenei műfajok kerültek előtérbe, az improvizatív, lazább megoldások helyét feszes ritmusképletek vették át. A koncert alapján úgy tűnt, az első album dalaival harmonikus repertoárt alkot a második, melynek megszületéséről kérdeztük a fiatal énekesnőt.- Mióta, hogyan érlelődött az új zenei anyag? Mennyiben közös alkotás a zenekarral?
- Az "Our Places" tizenhárom új szerzeménye közül több már az első lemezem, a 2010-es "Ready for the Sun" idején megfogalmazódott bennem. Próbáltam több hangszínemet megmutatni az új albumon, ezért a dalok stílusjegyei az R’n’B, a blues, a pop, a rock és természetesen a jazz eklektikusságát is hordozzák. A lemez nagyobb részét Horváth „Tojás" Gáborral írtuk, és négy számot közösen jegyzünk Gyémánt Bálinttal. Az első lemeznél nagyon jól összehangolódtunk, így most is könnyen dolgoztunk együtt. A szövegeket saját gondolataim, részben személyes élmények alapján írta meg Szalai Tamás.

- A lemezen modern, igényes popzenét hallunk - kiknek szól?
- Természetesen mindenkinek, akikhez közel áll a pop! A fiúkkal a zenekarból egy korosztályt képviselünk, a '80-as, '90-es évek zenéjén nőttünk fel, és szüleink által közel kerültek hozzánk a '60-as, '70-es évek is, amelyek mind hatást gyakoroltak ránk. Az első lemezemen is hallható popos hangvételű szám, és már akkor úgy gondoltam, hogy a következő dalok kifejezési módja e stílus köré csoportosul majd. Az életemben és a zenekar tagjai számára mindig fontos volt a minőségi popzene - most ez az, ami kikívánkozott belőlem, belőlünk! Örülök, hogy ismét velük valósítottam meg egy álmot.- Milyen életérzéseket, hangulatokat fogalmazott meg? Miért angolul?
- Személyes élmények mellett olyan témákat írtam meg, amelyek sok ember életében előfordulnak, így a hallgató magának érezheti a zene mondanivalóját, a szöveg tartalmát. A dalokban sokféle életérzés előfordul a család, a szerelem és barátok fontosságáról. A rohanó világban való elhelyezkedés érzése, az odafigyelés, hogy ne felejtsük el az igazi értékeket, ne menjünk el azok mellett. A szövegek azért íródtak angolul, mert mind éneklésben, mind dalszövegírásban többet megenged a magyarnál, de természetesen régóta él bennem a vágy, hogy az anyanyelvemen is többször megszólaljak a jövőben.

- Az élő lemezbemutató koncert frenetikusra sikerült: hasonló élményekre számíthat a közönség a további fellépéseken?
- A közeljövőben elsősorban Budapesten lépünk fel, és hamarosan indulunk Erdélybe, a csíkszeredai fesztiválra. A koncerteken a lemezhez képest sok szóló és improvizatív elem megjelenik majd, a számokat ezzel részben más megvilágításba helyezzük. A dalok vokalistákkal, vagy önmagukban is megszólalhatnak, ezért eltérő hangzást eredményeznek, így a közönségünk mindig kaphat tőlünk valami újdonságot, meglepetést.

- Várható még Gereben Zita Quintet jazz-lemez a jövőben?
- Elképzelhető, de ezt most még nem tudom biztosan. A jövőben is olyan lemezzel szeretnék előállni, amely tükrözi, hol tartok, hol tartunk éppen, és mit szeretnénk átadni a hallgatóknak a zenénkkel. Ami biztos: saját dalok lesznek, hiszen így tudom igazán kifejezni az érzéseimet - és azon a lemezen magyar dalok is szerepelnek majd!

A videomegosztókon található klipek és koncertfelvételek mellett kívül a művésznő első és második lemezéről itt hallgathatók meg dalok:

http://www.myspace.com/gerebenzita
http://www.reverbnation.com/gerebenzita

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmutatta hatalmas kebleit a román táncosnő - fotó 18+

A nagy kánikula miatt egyre ntöbb nő válik meg amúgy se vatag öltözékétől. Mona Constantinescu… Tovább olvasom