Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

YouTube-sztár lett az őrült kémiaprofesszor - videókkal!

Szétálló ősz haj, enciklopédikus tudás, remek előadókészség - a gyakorta Albert Einsteinhez hasonlított brit kémiaprofesszor, Martyn Poliakoff YouTube-videóit már több mint hatmilliószor töltötték le világszerte.

A Nottingham Egyetem tudósa kémiai kísérleteket bemutató rövidfilmjeivel nem csak nemzetközi kultuszt teremtett maga köré, hanem a YouTube-generáció iskolásain és tanáraikon kívül kémiai Nobel-díjas tudósok elismerését is kivívta a tudományág népszerűsítésével - írta kedden a The Daily Telegraph online kiadása.Tiszta Einstein a prof!


A professzor munkatársaival a periódusos táblázat mind a 118 elemét módszeresen bemutatja és felrobbantja a videókon. Egyedi stílusa - remek anekdotákat sző a tudományos magyarázatok és robbantások köré - könnyen magával ragadja az osztálytermek unalmas kémiaóráin szocializálódott ifjúságot.

A csernobili atomerőműben bekövetkezett katasztrófa tudományos hátterét illusztrálandó a professzor és kollégái előbb egy hidrogénnel telt léggömböt robbantottak fel a laborban, ám mivel nem voltak megelégedve az eredménnyel, a szabad ég alatt egy nagyobb ballonnal is megismételték a kísérletet, immár tekintélyes lánggömböt produkálva - számolt be róla a cikk.A professzor agya és haja.


Van olyan filmje, amelyet megjelenését követően, 24 óra leforgása alatt 200 ezer alkalommal töltöttek le a videomegosztó portálról.
"Azon a napon több embernek tartottam előadást, mint amennyinek egész hátralevő életemben fogok" - mondta a tudós, akire nem csak a diákság és a kémiatanárok néznek fel, de a filmszakmában nevet szerzett fivére is, a neves író-filmrendező, Stephen Poliakoff. (Ő írta és rendezte többek között Az elfelejtett herceg és A rejtett város című produkciókat.)

"Mindig színész szerettem volna lenni, de elbuktam. A testvéremből pedig különös módon, fölöttébb váratlanul nemzetközi előadó vált. Einsteines hajával valósággal remekel a laboratóriumában sötét varázslatokat végrehajtó őrült tudós szerepében" - nyilatkozott róla a bátyja.

Maga a professzor is elismeri, hogy sokak érdeklődését biztosan a haja kelti fel, de "az a szép az egészben, hogy a videókat kommentáló netező közül sokan kezdenek el beszélgetni a kémiáról, amivel tanulnak". Szerinte a rövidfilmek nem beállított kaotikussága vonzza a legtöbb érdeklődőt. "Azt üzenik a gyerekeknek, hogy - bár jók a tanáraik - a kémia sokkal mulatságosabb is lehet" - vélekedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az optimista nők tovább élnek

Egy amerikai kutatás szerint az optimista nők tovább élnek. Sőt, kisebb az esélyük a… Tovább olvasom