Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

WikiLeaks - Magyarországot is érintik a WikiLeaks újabb leleplezései

A WikiLeaks internetes oknyomozó portál péntekre virradóra újabb, s Magyarországot is érintő bizalmas információkat szivárogtatott ki brit, német és amerikai médiapartnerein keresztül.
21 óra 25 perc - A drogkartellek ellen négy éve indított háborújában a mexikói kormánynak nincs stratégiája, a hadsereg korszerűtlen, s a biztonsági ügynökségek belső harcokat folytatnak - legalább is ez az amerikai diplomaták véleménye a Mexikóvárosból keltezett, a Wikileaks által nyilvánosságra hozott iratok szerint. Carlos Pascual amerikai nagykövet a kiszivárogtatás okozta károk enyhítése érdekében pénteken cikket írt az egyik legjelentősebb mexikói napilapba, és kijelentette, hogy a dokumentumok "nem a hivatalos amerikai politikát tükrözik". A csütörtökön több mexikói honlapra is kitett iratok tartalma éles ellentétben áll a két fél hivatalos nyilatkozataival a drogháborúban elért sikerekről.

20 óra 54 perc - A londoni The Guardian által ismertetett iratokból kiderül, hogy Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól "biometrikus adatok" összeállítását kérték "jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról". A "biometrikus" kifejezés az újság által adott címben szerepel, a közzétett anyagban ugyanakkor "biográfiai" jellegű információk összeállításáról esik szó. A több oldalnyi, felsorolásszerű listán az elküldendő információk között szerepelnek hivatali, szervezeti titulusok, nevek, beosztások, és "névjegykártyákon szereplő egyéb információk", telefon-, mobil- és faxszámok.

Szerepelnek a jelentős részben szabványosított szövegezésűnek tűnő, de specifikusan magyar vonatkozású részeket is tartalmazó felsorolásban a NATO-kötelezettségek teljesítésére irányuló "tervek és erőfeszítések", a hozzáállás a NATO és amerikai erők magyarországi állomásoztatásához, illetve a magyar erők "országon kívüli bevetéséhez".

Szerepel a szövegben információkérés az ellenzéki és szélsőséges csoportokról, beleértve azok hazai és külső támogatását. Külön említi a leírat ebben az összefüggésben a Magyar Gárdát. Kitér a felsorolás a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel, valamint a jövő évi EU-elnökséggel és az euróövezettel kapcsolatos "politikára, tervekre és erőfeszítésekre".

A WikiLeaks által megszerzett iratokból kitűnt: az amerikai külügyminisztérium külföldön dolgozó munkatársait felszólították arra, hogy gyűjtsenek információkat a fogadó országok magas rangú képviselőiről. Washingtonból ilyen jellegű utasításokat küldtek az Egyesült Államok afrikai, közel-keleti, kelet-európai és latin-amerikai nagykövetségei számára, valamint az ENSZ-beli amerikai képviseletnek.

A The Guardian által ismertetett iratokból az is kiderül, hogy az amerikai diplomácia megsemmisítő véleményeket fogalmazott meg Gordon Brown előző brit kormányfőről.

Az Egyesült Államok londoni nagykövetsége "egy év után leírta" Brownt, aki 2007-ben, Tony Blair távozása után vette át a miniszterelnöki tisztséget. A Washingtonba küldött diplomáciai értékelések szerint Brown "egyik politikai katasztrófából a másikba támolyog", politikusi teljesítménye pedig "rettenetes".

A The New York Times által közzétett WikiLeaks-kiszivárogtatás szerint az amerikai kormány korábban is tudatában volt annak, hogy a korrupció Kabulban a legfelsőbb szinteken is elterjedt, a megvesztegetések, a zsarolások, valamint a sikkasztások mérete azonban megdöbbenést okozott az Egyesült Államokban.

Erre utal, hogy a kabuli amerikai nagykövetség idén januárban egy hazaküldött táviratában arról írt, hogy Hamid Karzai elnök kormányában csupán egyetlen olyan miniszter van, akire nem vetült rá a korrupció, illetve a nepotizmus gyanúja. Az afgán kormány egyik képviselője egy amerikai diplomatának egyfajta négylépcsős korrupciós modellt vázolt fel. Elmondta, hogy az amerikai segélyprojektek esetében négyszeres megvesztegetés történik, mégpedig az építési pályázat kiírásakor, majd annak odaítélésekor, továbbá az építés során, végül az elkészült projekt felavatásakor.

Törvénybe ütközik, hogy a WikiLeaks portál nyilvánosságra hoz titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat, de ez a tény nem tud kárt okozni az Egyesült Államok külkapcsolataiban - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Szerinte több olyan dokumentum van a nyilvánosságra hozottak között, amelyet kiragadtak szövegkörnyezetéből.

Eric Besson, a digitális gazdaságért felelős francia miniszter arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy tiltsák le a WikiLeakset a franciaországi szerverekről - közölte a tárca. Az amerikai kormánydokumentumokat kiszivárogtató portál tartalmainak egy része azután került át a franciaországi OVH szervereire, hogy azt az amerikai Amazon letiltotta. "Elfogadhatatlan ez a helyzet. Franciaország nem biztosíthat fogadó portált olyan internetes oldalaknak, amelyek sértik a diplomáciai kapcsolatok bizalmas jellegét és a diplomáciai titok által védett személyeket veszélybe sodornak" - indokolta a kérést a miniszter.

Moszkva nem dramatizálja a WikiLeaks honlapján ismertetett amerikai diplomáciai jelentéseket, nem paranoid, ezért az orosz-amerikai kapcsolatokat nem köti holmi kiszivárogtatásokhoz - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz államfő. Kijelentette: nem lát az ügyben semmi kritikus mozzanatot, annál is kevésbé, mert mindenki másként ítéli meg, értékeli a dolgokat. "Ha az orosz külügyminisztérium, vagy a titkosszolgálataink egyebek között amerikai partnereinkről készült jelentései kerülnének be - isten őrizz - a sajtóba, ők is nagy örömüket lelnék bennük" - mondta az elnök. Úgy vélte azonban: a Wikileaks közlései az amerikai diplomácia cinizmusát mutatják és hatással lehetnek Washington más országokkal való kapcsolataira.

A Bild című német lap szerint a németek többsége helyesli a bizalmas amerikai külügyi dokumentumok kiszivárogtatását a WikiLeaks oknyomozó portál által . A legnagyobb példányszámú német újság által közölt közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 50 százaléka volt azon a véleményen, hogy a portál helyesen járt el a külügyi iratok kiszivárogtatásával. A megkérdezettek 32 százaléka ezzel szemben helytelenítette a WikiLeaks eljárását, míg 18 százalék nem nyilvánított véleményt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mamma Mia! Dalra fakadtak az RTL Klub tehetségkutató döntősei Győrben

Az ABBAWORLD lenyűgöző interaktív kiállítás először Győrben mutatkozik be az európai kontinensen a nagyközönség előtt. Tovább olvasom