Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

WikiLeaks-kiszivárogtatások: Chávez lemondásra szólítja fel Clintont

Hugo Chávez venezuelai elnök lemondásra szólította fel hétfőn Hillary Clinton amerikai külügyminisztert azzal kapcsolatban, hogy a WikiLeaks oknyomozó portál bizalmas amerikai diplomáciai iratokat hozott nyilvánosságra.

9 óra 56 perc - Hugo Chávez venezuelai elnök lemondásra szólította fel hétfőn Hillary Clinton amerikai külügyminisztert azzal kapcsolatban, hogy a WikiLeaks oknyomozó portál bizalmas amerikai diplomáciai iratokat hozott nyilvánosságra.

"Az (amerikai) birodalmat lemeztelenítették (...) Valakinek le kell mondania. Nem azt mondom, hogy Obama elnöknek, hanem Clinton asszonynak - jelentette ki Chávez egy televíziós beszédében. - A legkevesebb, amit ön - és a külügyminisztériumban dolgozó többi bűnöző - tehet: lemondani."

"Valakinek meg kellene vizsgálnia Clinton asszony elmeállapotát is" - tette hozzá, utalva arra a dokumentumra, amelyben az amerikai külügyminiszter Cristina Kirchner argentin elnök elmeállapotát firtatja.

A Guardian brit lap által közzétett kiszivárgott táviratok szerint Clinton azzal bízott meg diplomatákat, hogy derítsék ki, hogyan kezeli Kirchner az "idegességét és nyugtalanságát", továbbá az elnök és volt férje, Nestor Kirchner közti "interperszonális dinamika" feltérképezésére is utasítást adott.

"Hogyan befolyásolják Kirchnert érzelmei a döntéshozatalban, és hogyan nyugszik le, ha kiborul? Milyen lépéseket tesz ő vagy tanácsadói, hogy segítsenek kezelni a stresszt? Szed valamilyen gyógyszert?" - ilyen és hasonló kérdésekre kellett válaszolniuk a Clinton által megbízott diplomatáknak.

A kiszivárgott dokumentumokban olvasható más kényes kijelentéseket így foglalta össze Chávez: "Az Egyesült Államok támadja a kormányokat, szövetségeseiét is, nem tiszteli őket." A venezuelai elnök ugyanakkor dicsérte a WikiLeaks "bátorságát".

Clinton hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok mélységesen sajnálja a bizalmas információk nyilvánosságra kerülését, és erősíteni fogja biztonsági rendszerét, hogy megakadályozza a hasonló kiszivárogtatásokat.

6 óra 31 perc - A WikiLeaks legújabb kiszivárogtatása nyomán az Öböl menti arab országok olyan régóta leplezett nézetei kerültek napvilágra, amelyek ellehetetleníthetik a Teheránnal való megbékélés esélyét.
Az oknyomozó portál által feltárt amerikai külügyi iratokból egy olyan valóság körvonalazódott ki, amelyet az Öböl menti országok vezetői - Szaúd-Arábiától kezdve Bahreinig - évek óta gondosan próbáltak rejtegetni a nyilvánosság elől. A szóban forgó dokumentumokból kiderült: a szunnita vezetők a nyílt színen sokkal békülékenyebb hangot ütöttek meg a síita perzsa állammal, illetve annak vitatott atomprogramjával kapcsolatban, mint bizalmas diplomáciai körökben.

A kiszivárogtatások megerősítik, hogy a szunnita vezetők - különösen Szaúd-Arábiában - mély gyanakvást, sőt gyűlöletet táplálnak a síiták iránt, és Iránra fenyegetésként tekintenek. Ezeket az aggályokat erősítette az iraki síiták hatalomra kerülése a 2003-as amerikai invázió után - az utóbbi csaknem ezer évben ez volt az első eset, hogy a síiták ellenőrzése alá került egy arab ország.

Az iraki hatalomváltás is épp elég sokkoló volt az Öböl menti országok vezetői számára, ám ennél még nagyobb riadalmat kelt egy atomhatalommá emelkedő Irán lehetősége. A feltárt amerikai külügyi iratok szerint Abdallah szaúdi uralkodó több alkalommal is arra biztatta az Egyesült Államokat, hogy "vágja le a kígyó fejét", azaz indítson katonai támadást Irán ellen, és semmisítse meg annak atomprogramját. Hivatalosan a szaúdi király természetesen semmi ilyesmit nem követelt Washingtontól.

A bahreini uralkodó szintén úgy fogalmazott a dokumentumok tanúsága szerint, hogy az iráni atomprogramot bármilyen eszközzel fel kell tartóztatni. Abu Dzabi koronahercege pedig azt mondta: úgy látja, ha az iráni fenyegetés kezeléséről van szó, "a háború logikája kerekedik felül".
Theodore Karasik dubaji elemző szerint a kiszivárogtatások nyomán világossá vált: az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) államai az eddig feltárt mértéknél sokkal egységesebben sorakoznak fel az Irán-ellenes fronton.

Salman Shaikh, az amerikai Brookings Intézet dohai központjának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentumokból jól látszik, Irán nukleáris ambíciói komoly aggodalmat váltanak ki a térségben. "Iránnak oda kellene figyelnie erre a nyugtalanságra, ezt nem lenne szabad félvállról vennie" - vélte a szakértő.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hétfőn igyekezett úgy beállítani, hogy a WikiLeaks-ügynek nem lesz káros hatása, a kiszivárgott iratok nem fognak zavart okozni Teherán és az Öböl menti országok kapcsolataiban.
Egyes elemzők viszont úgy látják, az Öböl menti vezetők által megfogalmazott igény egy Irán elleni katonai támadásra erősítheti a szunnita-síita szembenállást, és megnehezítheti, hogy Szaúd-Arábia Iránnal együtt közvetítőként lépjen fel az iraki és libanoni vallásközi feszültségek enyhítése érdekében.

Shaikh szerint nem feltétlenül lesz komoly hatása az ügynek a síita-szunnita kapcsolatokra nézve. "Attól függ, milyen fogadtatása lesz a kiszivárogtatásoknak. Ha felfújják és manipulálni próbálják, akkor lehet némi hatása a felekezetek közti kapcsolatokra. De politikai szempontból más érdekek fontosabbak" - mondta.

2 óra 13 perc - A szenzációsnak minősített politikai leleplezések után a gazdaságot kívánja célba venni a WikiLeaks.

Mindezt a svédországi székhelyű oknyomozó portál ausztrál származású alapítója, Julian Assange közölte az amerikai Forbes magazinnak adott interjújában. Az interjú a lap internetes kiadásában helyi idő szerint hétfőn jelent meg.

Assange - aki ellen az amerikai kormányzat szinte bosszút esküdött - a nyilatkozatban utalt arra, hogy internetes portálja különböző pénzügyi intézetek belső - azaz bizalmas - dokumentumainak tízezreivel rendelkezik. A célkeresztben különböző amerikai nagybankok állnak, és a "hadjárat" a jövő év elején indul.

A korábban az afganisztáni, majd az iraki háborúval kapcsolatos amerikai dokumentumok, most pedig a szinte az egész világot érintő washingtoni külügyi iratok kiszivárogtatásával szenzációt, illetve egyfajta nemzetközi diplomáciai botrányt keltett oknyomozó portál vezetője kijelentette: az említett gazdasági jellegű dokumentumok nyilvánosságra hozásával azt kívánják elérni, hogy az emberek valós betekintést nyerjenek a bankok - illetve azok vezetői - magatartásába. Assange ennek kapcsán úgy vélte, hogy a következmények minden bizonnyal különböző vizsgálatok, továbbá reformok lesznek. Szavai szerint az ügyfelek, a konkurensek, valamint a pénzintézetek tevékenységét ellenőrző hatóságok bepillantást nyerhetnek majd az érintett bankok titkaiba.

Nem sokkal korábban a honlap szóvivője, Kristinn Hrafnsson azt közölte: a WikiLeaks folytatni kívánja a leleplező diplomáciai iratok közlését is.

00 óra 43 perc - WikiLeaks-kiszivárogtatások - Dél-koreai diplomata: Kína kész magára hagyni

Kína kész magára hagyni Észak-Koreát és hajlandó elfogadni a két Korea egyesítését - vélekedett egy magas rangú dél-koreai diplomata WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott bizalmas amerikai dokumentumok szerint.

A szóban forgó újabb részlet a brit The Guardian hétfői számában jelent meg. A tekintélyes baloldali újság egyike volt azoknak a lapoknak, amelyek nyilvánosságra hozták a WikiLeaks által megszerzett külügyi iratokat.

A brit lap által közölt információ szerint az említetteket a dél-koreai külügyminisztérium második embere fejtette ki az Egyesült Államok szöuli nagykövetének. A külügyminiszter-helyettes úgy vélte: Kína immár nem tekinti Észak-Koreát "hasznos és megbízható" szövetségesnek.
A szöuli diplomata a The Guardian szerint mindehhez hozzátette azt is: nézete szerint Kína nem lesz képes megfékezni Észak-Korea összeomlását a kommunista ország jelenlegi vezetője, Kim Dzsong Il halála után.

A The Guardian szerint a WikiLeaks birtokába került dokumentumokból a többi között kitűnt az is: Washington számos alkalommal szóvá tette Pekingnél, hogy Észak-Korea Kína területén át szállít rakétaalkatrészeket Iránba.

A portál által által kiszivárogtatott diplomáciai jelentések közül legalább tíz arra hívta fel a figyelmet, hogy Észak-Koreából Iránba tartó, ballisztikus rakéták alkatrészeit tartalmazó szállítmányok akadálytalanul haladnak át Pekingen - írta a brit lap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíj Melinda Jézushoz hasonlítja magát

Az én utamat a Jóisten vezeti - nyilatkozta Szíj Melinda portálunk megkeresésére. Tovább olvasom