Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

WHO: a mobiltelefon rákkeltő lehet

A mobiltelefon használata növelheti az agydaganat bizonyos típusainak kockázatát - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) régóta várt, kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában.

Az eddig rendelkezésre álló összes tudományos adat arra utal, hogy a maroktelefont az "esetlegesen rákkeltő" kategóriába kell sorolni - közölte egy 14 ország 31 tudósából álló munkacsoport Lyonban, a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) székhelyén.

A szakértők egyhetes tanácskozásuk során több tucatnyi tanulmányt vettek alapul annak eldöntésére, hogy lehet-e kapcsolat a rákbetegség és a mobiltelefonok, a mikrohullámú sütők és a radar kibocsátotta elektromágneses sugárzás között.

A tudóscsoport végül a mobiltelefonokat abba a 2B jelzésű - vagyis emberre nézve esetlegesen rákkeltő - kategóriába sorolta, amelyben a DDT rovarirtó és a benzinmotor kipufogógáza is szerepel.

A lépés arra sarkallhatja az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy vizsgálja felül a mobilhasználattal kapcsolatos ajánlásait - mondták el az IARC szakemberei, akik ugyanakkor jelezték, további kutatásokra van szükség ahhoz hogy bármilyen határozott választ lehessen adni a rák és a mobilozás közötti estleges kapcsolatra.

A WHO korábban úgy foglalt állást, hogy nincs megalapozott bizonyíték a kapcsolatra.

Tavaly egy nagyszabású, 13 ezer mobilhasználót tíz éven át követő tanulmány nem talált világos választ arra, hogy van-e kapcsolat a mobiltelefon használata és a rák között. A kutatás azonban utalt egy estleges kapcsolatra a túlzott mobilhasználat és az agydaganat egy ritka, de gyakran halálos kimenetelű fajtája, a glióma kialakulása között.

A mobilok rendkívüli népszerűsége a szakértők számára szinte lehetetlenné teszi, hogy összehasonlítsák az agytumorban szenvedő mobilhasználókat azokkal, akik nem használnak maroktelefont. Egy tavalyi felmérés szerint a mobilelőfizetők száma világszerte elérte az ötmilliárdot, a Föld lakosságának háromnegyedét.

A mobilozási szokások ugyancsak rengeteget változtak azóta, mióta az első tanulmányok évekkel ezelőtt megjelentek, és az sem világos, hogy az akkori kutatási eredmények vajon érvényesek-e még.

Mivel sok rákos daganat kifejlődése évtizedeken át tart, a szakemberek szerint lehetetlen kizárni a mobilok hosszú távú egészségügyi kockázatát. Az eddig publikált tanulmányok egy évtizednél tovább nem követték a kutatásban szereplő embereket.

Olvasóink írták

 • 5. knifemaster 2011. június 02. 06:54
  „Ez egy több mint 10 éves lemez.
  Nosztalgia hullám? :D”
 • 4. IV.Béla 2011. június 01. 12:02
  „3. csompi1!

  Sőt, ha az emberek megpiszkálnak egy alvó rákot, az akkor is felébred. Tehát óvakodjunk az emberektől!”
 • 3. csompi1 2011. június 01. 11:42
  „Angol tudósok megállapították, hogy ha egy alvó rák mellett megszólat egy mobiltelefon, akkor a rák felébredt, tehát a telefon rákkeltő hatású!”
 • 2. reszegenisjozan 2011. június 01. 11:04
  „1. latakacs 2011.06.01. 10:49

  :)))

  Viccnek szantad???”
 • 1. latakacs 2011. június 01. 10:49
  „használjunk bluetooth-os headset-et.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dögös fotósorozat készült a Jóban Rosszban sztárjáról

Tavaly ősszel csúnyácska rezidens érkezett a Csillagvirág klinikára. Tovább olvasom