Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Whiskyért és csúszópénzért került börtönbe egy román képviselő

A képviselő egy üveg whiskyt és mintegy kétszázezer forint csúszópénz követelt, amiért egy év letöltendő lett a "jutalma".
Egy üveg whiskyért és háromezer lej (mintegy kétszázezer forint) csúszópénz követeléséért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen hétfőn a román legfelső bíróság Gheorghe Coman parlamenti képviselőt, a kormánykoalícióban részt vevő Konzervatív Párt (PC) tagját.

A jogerős ítéletet rekordgyorsasággal, alig fél évvel a tettenérés után hozta meg a bíróság, miután a képviselő beismerő vallomást tett, s ez lehetővé tette az egyszerűsített eljárást. A bíróság hétfőn elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) súlyosbítást kérő fellebbezését.

A populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) jelöltjeként mandátumot szerzett, majd a kormányoldalra átült Coman egy pártrendezvény költségét akarta az egyik politikai alapon kinevezett intézményvezetővel kifizettetni, majd amikor az illető feljelentése nyomán az ügyészek tetten érték, elmenekült: a DNA-nak órákkal később, egy másik megyében sikerült őt elfognia.

A DNA eddig mintegy 30 törvényhozó ellen indított eljárást, de sok esetben az érintett politikusokat társaik "megvédték", azaz nem járultak hozzá letartóztatásukhoz, vagy - kormánytagok esetén - a bűnvádi eljárás lefolytatásához. Coman ebben a vonatkozásban is kivételnek számít: előzetes letartóztatásba helyezése elé a képviselőház sem gördített akadályt.

Hétfőn egy másik korrupcióval gyanúsított képviselő ügyében az előzetes letartóztatás ellen foglalt állást a képviselőház jogi bizottsága. Florin Popescut, a Traian Basescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőjét azzal gyanúsítja a DNA, hogy a 2012-es választási kampány idején 60 ezer grillcsirkét kapott egy üzletembertől, akinek előnyös állami szerződéseket ígért.

A csirkék a választók megvesztegetését szolgálták. Az nem derült ki, elfogyasztotta-e valaki a szárnyasokat, de Popescu, aki a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) színeiben szerzett mandátumot, azt állítja, alaptalanul gyanúsítják. Rámutatott: az őt feljelentő cég ellen most az adóhatóság vizsgálódik, s ha valóban latba vetette volna befolyását, "valószínűleg nem jutottak volna ebbe a helyzetbe".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 jó tipp - Igyunk többet, pótoljuk a folyadékot

Ha nem viszünk be elegendő folyadékot a szervezetünkbe, az kénytelen lesz a vizet visszatartani. Tovább olvasom