Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Warhol-műveket árulnak hirdetés útján Prágában

A felszámolóbiztos úgy véli, hogy művek eladása által befolyt összegből kártalanítani lehetne a csődbe ment galéria hitelezőinek egy részét.
Hirdetés útján próbálja eladni Andy Warhol amerikai képzőművész alkotásainak gyűjteményét a prágai Makum galéria, amely három éve csődöt jelentett és felszámolás alatt áll. A felszámolóbiztos úgy véli, hogy művek eladása által befolyt összegből kártalanítani lehetne a galéria hitelezőinek egy részét.

A most piacra dobott Warhol-gyűjtemény minimális árát a felszámolási biztos 32 millió koronában (360 millió forint) jelölte meg - írja a Mladá Fronta Dnes című cseh lap, amely szerdán összeállítást közölt az ügyről.

A Makum Galériát 1995-ben Jirí Svestka és Adriana Krnácová, Prága mai főpolgármestere alapította. A cseh fővárosnak ez volt az első magángalériája, amely 16 évig működött. Svestka és Krnácová útjai az ezredfordulón azonban elváltak, és a galéria egyetlen tulajdonosa Svestka lett.

Svestka, aki hasonló galériát működtet Berlinben, anyagi gondok miatt döntött három éve a prágai Makum felszámolása mellett. Szerinte a galéria a nemzetközi gazdasági válság miatt ment csődbe. A Makum felhalmozott adósságát a felszámolási biztos és a szakértők 80 millió koronára becsülik.

A több mint harminc darabból álló prágai Warhol-gyűjtemény iránt a londoni Sothebyís aukciós ház is érdeklődött. Az angolok 18 millió koronát ajánlottak fel a gyűjteményért, amit a felszámolási biztos kevésnek tartott, ezért az üzlet nem jött létre. A gyűjtemény legértékesebb darabja egy Marilyn Monroe-t ábrázoló kép.

Valószínű, hogy a Makum galéria többi műtárgyát - például Frantisek Kupka cseh expresszionista festő néhány képét - is rövidesen eladják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így néz ki az Audi sofőr nélküli R8 e-tron autója - fotó

Nem elég, hogy vezető nélküli, de elektromos is. Tovább olvasom