Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Vizelettel megy majd az autónk?

Az ohiói egyetem kutatói felfedezték, hogy az emberi vizelet a jövő értékes üzemanyaga lehet. Egy kedvező adottságú katalizátorral ugyanis olcsón lehet belőle hidrogént nyerni.
Az eredmények komoly voltát Jon Edwards, a londoni székhelyű Királyi Kémiai Társaság szóvivője támasztotta alá: "a felfedezés nem csupán az autók kedvező energiaellátását oldhatja meg, hanem hozzájárulhat a szennyvizek hatékonyabb tisztításához is". A kutatás eredményeit a Királyi Társaság szaklapja, a Chemical Communications adta közre.

Gerardine Botte kémikusnak elektrolízissel sikerült a vizeletből hidrogént előállítania. "A vízhez képest a vizelet fő alkotóeleme, a karbamid-molekula négy hidrogénatomból áll, amelyek - és ez kulcsfontosságú - molekulán belüli kötései kevésbé erősek, mint a vízmolekula két hidrogénjéé" - magyarázza Edwards a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

A másik döntő tényező az olcsó katalizátor használata az elektrolízis során. "Egy új, nikkelalapú elektróda, és 0,37 Volt feszültség elegendő az elektrolízishez" - számolt be eredményeiről Botte. Összehasonlításképp: a víz elektrolíziséhez 1,23 Volt szükséges.

Az elektrokémiai folyamat alatt a karbamid felszívódik a nikkel-elektróda felszínén. Még ha nem is használnák a rendszert hidrogén előállítására, a szennyvíztisztításban akkor is óriási szolgálatot tehetne. Botte szerint ugyanis a jelenleg használatban lévő rendszerek túl drágák, és igen csekély a hatékonyságuk. "Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, hiszen elegendő elektrolitot használnak világszerte a legkülönbözőbb területeken", - mondta a kémikus. Egyedül a vizelet magas sótartalma jelenthet gondot az eljárás során - vélekedett a kémikus.

Olvasóink írták

 • 9. metrooman 2009. július 12. 23:14
  „Ehhez annyit fűznék hozzá hogy ha tehetem Discovery-t nézek és ott is leginkább 1 dolgot a műsornak az a címe hogy Állítólag (eredeti cím Mythbusters) ahol is utána jártak az "olcsó üzemanyag" mítoszának ahol az egyik ötlet az volt hogy vízzel tankolták fel a kocsit és szintén elektrolízíssel nyertek ki belőle hidrogént 2 autóval próbálták meg de sajnos nem termelődött annyi amennyivel menni lehetet volna az autónak végül rákötöttek 1 hidrogénes palackot azzal ment is az autó csak közben begyulladt :( kiábrándító, a másik amit az előtttem szóló is említett a használt étolaj vált be legjobban majdnem ugyanojan teljesítményt értek el vele mint a dízellel persze ez csak dízeles autókkal ment és előtte át kellett szűrni az olajat egy másik műsorban Piszkos munkák címmel egy ijen gyorskajáldában dolgozott és ott a végén mondta a főnök hogy az autóját használt étolaj hajtja és amerre jár az emberek megéheznek mert ugyebár a sült krumpli rántott hús illat megmarad a kipufogógázban.”
 • 8. leslie_007 2009. július 12. 16:22
  „Egyik nap ment előttem egy régebbi merci a 85ösön a kónyi Diana vendéglő körül.Dél körül lehetett az idő ésnagyon jó illatok csapták meg az orrunkat.Az asszonnyal voltam és meg is jegyeztük egymásnak milyen jó lenne bemenni a diánába egy finom rántott husira,de sajna még sok dolgunk volt és a husi csak álom maradt.Nem úgy az illatok melyeket csornáig éreztünk egészen addig amíg le nem kanyarodtunk a merci mögül.Van itt kérem alternatíva,de lehetne már valami olcsó és jó nekünk is a tankunkba!?”
 • 7. MTT 2009. július 12. 14:11
  „Akkor szólni kell Markos-Nádas duónak. keressék meg Józsit, a törpe vízművet, hátha lesz forgalma, majd nem győz "pisilni".........”
 • 6. gabodick 2009. július 11. 12:39
  „Mel Gibson: Vízivilág

  "Ezeréves" film, nem mai kitaláció”
 • 5. GD 2009. július 11. 07:36
  „Minden utamra vinnék magammal pár sörivó cimbit,igy akár föld körüli útra is mehetek:))) Hamarosan az olajkitermelők vicsorognak megyet és már vége is ennek a törekvésnek.”
 • 4. Freddy01 2009. július 10. 20:16
  „Még pár Hónap, aztán úgysem tellik majd másra...”
 • 3. patriot 2009. július 10. 13:01
  „Akik a tesco kutakon tankoltak azok idáig is azzal mentek. :)”
 • 2. Putyilov 2009. július 10. 09:46
  „Azért pár sört meg kellene inni,hogy tele tudjam csurgatni a tankot. :)”
 • 1. Cerwin 2009. július 10. 08:12
  „Álomszerű dolog, egyetlen bibivel: pisiszagú lenne minden.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féljünk az öregedéstől?

Életmód - Mikor kezd el öregedni egy nő? Amikor meglátja az első szarkalábakat a szeme sarkában?… Tovább olvasom